Početna Magazin Godine Ekonomija Više od polovine zarade dajemo državi

Više od polovine zarade dajemo državi

Zaposleni sa prosečnom platom u Srbiji svojoj državi daje skoro 55 odsto svoje zarade. 

Na nivou regiona Jugoisočne Evrope sprovedeno je istraživanje u okviru koga je Mreža za poslovnu podršku analizirala koliko državni sistem Republike Srbije u proseku mesečno uzima novca svakom zaposlenom građaninu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Analiza kreće od podatka Republičkog zavoda za statistiku da je prosečna neto zarada u Srbiji u septembru 2014. godine bila 43.975 dinara. Bruto zarada, koju zakoni u Republici Srbiji prepoznaju kao ukupnu zaradu zaposlenog, iznosila bi u istom mesecu u proseku 71.221 dinar te je taj iznos uzet kao polazna tačka za istraživanje.

Izračunato je koliko osoba sa prosečnom zaradom mesečno izdvoji za plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) kada kupuje osnovne životne namirnice, tehničku robu, odeću i obuću i različite usluge, kao i na komunalne usluge, mobilnu i fiksnu telefoniju, električnu energiju, gas itd. Uračunati su i troškovi za robu sa akciznom markicom. Tome su dodati izdaci na mesečnom nivou za državnu i opštinsku birokratiju i za porez na nekretnine.

Na ovaj način, došlo se do ukupnog iznosa od 39.081 dinar za troškove koje zaposlenom sa prosečnom platom u Srbiji nameće njegova država. To čini 54,87 odsto njegove bruto zarade, što znači da njemu ostane za život svega 45,13 odsto onoga što zaradi ili 32.140 dinara.

Mreža za poslovnu podršku zaključuje da je jedini način za dugoročni oporavak države – reforma poreskog sistema i rasterećenje zaposlenih građana i preduzetnika.

Za detaljnu računicu, pročitajte prikaz rezultata ove analize na sajtu Mreže za poslovnu podršku.