Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Francuska: 9 od 10 domova za stare loše postupa sa korisnicima?

Francuska: 9 od 10 domova za stare loše postupa sa korisnicima?

Državni domovi za stare optužuju francusku vladu da zabranjuje zapošljavanje, privatni to nazivaju apsurdom. Francuska je pred dilemom mnogih: kako obezbediti optimalan broj negovatelja?

U Francuskoj se proteklih dana rasplamsala ozbiljna polemika u vezi sa domovima za stare.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje upravnika ustanova za pomoć starijim osobama objavilo je u ponedeljak da francuska država treba da otvori 200.000 novih radnih mesta kako bi odgovorila na hitne potrebe starijih osoba koje su bolesne i slabe. Prema navodima ovog udruženja, mnoge od ovih osoba „jedu isuviše brzo“, „čuvaju se u invalidskim kolicima“, „zatvorene su kod kuće i u ustanovama“.

Što se tiče zaposlenih u ovim službama, oni su „među najizloženijima nesrećama na radnom mestu“.
Brojni komentari i reportaže u štampi, prethodne nedelje su potvrđivali ovu tužnu stvarnost francuskog društva.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Lavinu je pokrenuo podatak, kome se ne zna izvor, a koji je objavljen na sajtu RTL radija, da se u devet od deset domova za stare loše postupa sa korisnicima.

Paskal Šanver, predsednik Udruženja objašnjava da je reč „o društvenom zlostavljanju, ali za to se ne okrivljuju ni negovatelj, ni medicinska sestra ni upravnik zato što je to problem vlade koja sprečava upravnike da zaposle više ljudi„.

Pitanje je i političke prirode jer je Nikola Sarkozi, u vreme kada je bio predsednik, zaustavio 2012. godine reformu koja se ticala „zavisnosti“ osoba sa hendikepom, invaliditetom, bolesti i starosti, a koja je predviđala novi vid socijalne zaštite tzv. socijalnu zaštitu 5. rizika. Ovim bi se težilo da socijalna zaštita nadoknadi hendikep osobe bez obzira na njene godine. Sarkozi je reformu sasekao iz finansijskih razloga.

Sa druge strane, dok „državni“ domovi za stare pokreću pitanje malog broja zaposlenih, SYNERPA – sindikat komercijalnih domova za stare zgrožen je njihovim navodima. SYNERPA smatra da je „apsurdno i skandalozno“ reći da „država zabranjuje zapošljavanje“. „Privatni sektor, koji čini nešto više od petine svih domova, sam nudi 8.000 radnih mesta.“ Podsećaju da je u 2011. godini na 100 korisnika domova bio 61 zaposlen.

Teško je razlučiti istinu kada su i izveštaji u medijima ostrašćeni. Problem je globalan i on će, sa godinama koje dolaze i nose sve veći procenat starih i zavisnih ljudi, biti sve izraženiji. To je nešto o čemu i mi moramo da razmišljamo: optimalan broj negovatelja u vreme štednje a da psihofizičke potrebe i kvalitet života stare, zavisne osobe bude osiguran.