Magazin Godine Zdravlje

Ispitivanje preventivnih lekova za Alchajmerovu bolest

Novartis i Banner Alzheimer institut testiraće dva leka protiv Alchajmera pre pojave prvih simptoma kod osoba koje su genetski sklone razvijanju ove bolesti…

Švajcarska farmaceutska grupa Novartis sarađivaće sa Banner Alzheimer institutom kako bi testirali dva eksperimentalna leka protiv Alchajmerove bolesti pre pojave prvih simptoma kod osoba koje su genetski sklone razvijanju ove bolesti sa namerom da se vidi da li mogu da se spreči ili odloži pojava privih simptoma.

Cilj oba leka jesu amiloidni proteini pre nego što obrazuju pločice karakteristične za ovu bolest koje dovode do gubitka nervnih ćelija. Radi se o imunoterapijskom leku za stimulaciju imunoodgovora proizvodnje antitela ciljajući različite amiloidne forme i o leku inhibitoru enzima beta-sekretaze (BACE) koji je uključen u proizvodnju amiloida.

Testiranje, koje će početi 2015. godine u 60 centara u Severnoj Americi i Evropi, biće sprovedeno sa 1.300 ljudi starosti od 60 do 75 godina, bez simptoma bolesti, ali genetski sklonih njenom razvoju pošto poseduju dve kopije gena apolipoproteina E (APOE4). Oni će dobijati placebo ili jedan od dva leka.

Sva testiranja eksperimentalnih lekova koji su za cilj imala amiloidne proteine, do sada su propadala. Prema jednoj hipotezi, testiranja su vršena kod osoba kod kojih je bolest previše uznapredovala. Sam proces bolesti počinje nekoliko godina pre nego što se manifestuju prvi simptomi. Prema procenama, dva odsto svetskog stanovništva ima dve kopije ove genetske varijacije, piše Psychomedia.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija