Početna Magazin Godine Društvo Berlin: Stari u gradu hipstera – Starenje nije za slabiće

Berlin: Stari u gradu hipstera – Starenje nije za slabiće

Najstariji Berlinci pamte i naciste i komuniste, a zatim je došlo ujedinjenje, doseljenje administracije zajedničke države i generacije mladih (najčešće pripadnici urbane podkulture – hipsteri) po kojima je ovaj grad danas poznat.


Najživlje gradske zone Berlina tokom poslednje decenije poznate su nadaleko po bogatom kulturno-umetničkom životu, žurkama, studentskim stanovima, umetničkim kolonijama, malim biznisima novih generacija, joga studijima, prodavnicama organske hrane, Montesori predškolskim ustanovama, itd.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kroz ovaj šareni, bučni, mladi, novi svet, šeta se i generacija najstarijih Berlinaca. Sve ih je manje. U delu istočnog Berlina, Prenzlauer Berg, nekada je bio njihov dnevni centar za starije u kom se okupljalo oko 200 osoba – Herbstlaube. Danas ih je svega dvadesetak. 

Oni kažu da jeste drugačije nego nekada, ali da je to i dalje njihov kraj. Jedna 70-godišnjakinja čak kaže da nema želju ni da otputuje bilo gde, jer kad želi nešto da vidi ima – internet.

Jedan stariji novi Berlinac došao je ovde iz Hamburga za decom koja ovde rade. Kaže da ima sve, ali da boli fizička razdvojenost od rodnog grada u kom je živeo celog života. Ipak, dodaje za Dojče Vele: – Starenje nije za slabiće!