Početna Magazin Godine Društvo Berlin: Stari u gradu hipstera – Starenje nije za slabiće

Berlin: Stari u gradu hipstera – Starenje nije za slabiće

Najstariji Berlinci pamte i naciste i komuniste, a zatim je došlo ujedinjenje, doseljenje administracije zajedničke države i generacije mladih (najčešće pripadnici urbane podkulture – hipsteri) po kojima je ovaj grad danas poznat.


Najživlje gradske zone Berlina tokom poslednje decenije poznate su nadaleko po bogatom kulturno-umetničkom životu, žurkama, studentskim stanovima, umetničkim kolonijama, malim biznisima novih generacija, joga studijima, prodavnicama organske hrane, Montesori predškolskim ustanovama, itd.

Kroz ovaj šareni, bučni, mladi, novi svet, šeta se i generacija najstarijih Berlinaca. Sve ih je manje. U delu istočnog Berlina, Prenzlauer Berg, nekada je bio njihov dnevni centar za starije u kom se okupljalo oko 200 osoba – Herbstlaube. Danas ih je svega dvadesetak. 

Oni kažu da jeste drugačije nego nekada, ali da je to i dalje njihov kraj. Jedna 70-godišnjakinja čak kaže da nema želju ni da otputuje bilo gde, jer kad želi nešto da vidi ima – internet.

Jedan stariji novi Berlinac došao je ovde iz Hamburga za decom koja ovde rade. Kaže da ima sve, ali da boli fizička razdvojenost od rodnog grada u kom je živeo celog života. Ipak, dodaje za Dojče Vele: – Starenje nije za slabiće!