Magazin Godine Zdravlje

Veza između gubitka sluha i gubitka moždane mase

Gubitak sluha može voditi gubitku moždanog tkiva, zaključak je novog istraživanja grupe naučnika sa Džons Hopkins univerziteta.


Problemi sa sluhom mogu dovesti do toga da se inače zdrav mozak starije osobe svake godine skuplja za jedan kubni centimetar brže
, kaže se u studiji. Istraživači su uporedili snimke magnetne rezonance (MRI) mozga starijih osoba koje imaju poteškoća sa sluhom sa snimcima onih koji normalno čuju.

Autori istraživanja pripisuju brže skupljanje moždane mase činjenici da osobe koje imaju probleme sa sluhom često manje pričaju i ne koriste dovoljno delove mozga koji su povezani sa slušanjem i verbalnom komunikacijom.

Suviše slabo korišćenje ovih delova mozga može dovesti do toga da oni, kao i drugi delovi, počnu da atrofiraju. Čak i oblasti povezane sa formiranjem memorije mogu da atrofiraju na ovaj način.

“Naši rezultati sugerišu da gubitak sluha može delovati na više načina kao još jedan ’udarac’ na mozak”, kaže autor istraživanja dr Frenk Lin.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija