Velike kazne zbog zimskih guma

Od 1. novembra, ukoliko su uslovi zimski i gume na vozilu moraju biti. Zbog nemanja zimskih guma, odnosno zbog neadekvatnih guma u zimskim uslovima, naplaćivaće se velike kazne.

Od 1. novembra počinje da važi zakon koji nalaže da, ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, sve četiri gume na vozilu moraju biti zimske. A novembar je mesec u kome sneg i poledica ne bi bili iznenađenje. Adekvatne gume na vozilu su važne zbog bezbednosti u saobraćaju.

Zamena pneumatika se zakazuje unapred zbog gužvi koje su posledica blizine datuma od kada obaveza počinje da važi. Cena ove usluge nije zanemarljiva. Postoji i problem čuvanja letnjih guma. Oni vozači koji nemaju sopstveni prostor u kome bi čuvali letnje gume do naredne sezone moraju da se oslone na „hotele za gume“.

Nestabilna materijalna situacija kod većine vozača nameće i pitanje izbora između novih i polovnih zimskih guma. Iako su cene polovnih guma značajno niže od cena novih, ne sme se zaboraviti faktor kvaliteta koji je svakako na strani novih.

Ako je za utehu, pravilo „četiri zimske gume“ ne važi u uslovima kada je kolovoz suv. Tada nema kažnjavanja. Ali se onda svakako strepi od drugačijih vremenskih prilika ukoliko vozilo nije opremljeno.

Dozvoljene su univerzalne gume koje zadovoljavaju propisane kriterijume, ali su stručnjaci saglasni da su zimske ipak zimske!

Kazne zbog zimskih guma, za naše uslove – drakonske

Kazne zbog neadekvatnih guma na vozilu su, po ocenama mnogih, drakonske.

Za pojedince, kazna za pomenuti prekršaj kreće se u rasponu od 10.000 do 20,000 dinara. Preduzetnici rizikuju da plate od 20.000 do 50,000 dinara kazne. Najveći rizik snose firme. Za njih je zaprećena kazna od 100.000 do čak 800 000 dinara. Po današnjem srednjem kursu Narodne banke Srbije to bi iznosilo 6. 803 evra!

Prema rečima Aleksandra Graovac iz Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova, prosečna starost vozila u Srbiji je čak 17 godina. Aleksandra Đurđević, predsednica grupacije uvoznika automobila PKS, rekla je za nedavno za RTS da je čak 75 odsto vozila starije od 10 godina, a da im je prosečna vrednost od 3.000 do 5.000 evra.

Izvor: U centar
FotografijaThe Nigmatic sa Unsplash