Početna Magazin Godine Društvo Veći računi za mobilne telefone nego za struju

Veći računi za mobilne telefone nego za struju

U Srbiji se najviše novca daje za hranu, ali izdaci za mobilne telefone 9,19 miliona korisnika (?!) dostižu trošak za struju.

Pored toga, za duvan i alkohol prosečna porodica u Srbiji troši neznatno manje nego za odeću i obuću, piše Politika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na odeću i obuću odlazi 4,9 odsto, a na alkohol i duvan 4,5 odsto porodičnog budžeta, za obrazovanje 0,9 odsto, a za kafane i hotele 2,2  odsto svega što porodica zaradi.

Prosečna tročlana porodica u toku cele protekle godine za hranu je izdvajala 41,4 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, a na drugom mestu su izdaci za vodu, struju, gas i druge komunalije – ukupno oko 20 odsto.

Međutim, dok dugovi građana za struju iznose oko 60 milijardi dinara, mobilni telefoni plaćaju se uredno kako ne bi bili odmah isključeni, ističe Politika. Dodatno, cena električne energije je na evropskom minimumu dok je cena mobilne telefonije u evropskom proseku.

„Telekom Srbija” je 2013. godine ostvario profit od 15,3 milijarde dinara, što je 36 odsto više nego 2012. godine. VIP je uvećao zaradu za 31 odsto i iznosi 7,2 milijarde dinara. „Telenoru” su prihodi u poslednjem kvartalu 2013. iznosili 10,66 milijardi dinara. Zajedno, mobilni operateri prihodovali su 2013. godine 877,74 miliona evra, a Elektroprivreda Srbije oko 200 milijardi dinara ili oko 1,85 milijardi evra.