Početna Magazin Godine Društvo Novi Zeland: Briga o starima u zatvoru

Novi Zeland: Briga o starima u zatvoru

Zatvor Rimutaka na Novom Zelandu, ima posebno odeljenje za zatvorenike koji zbog invaliditeta ili godina zavise od 24-časovne pomoći i nege…

Briga o starim zatvorenicima je rastući problem, naročito u zemljama koje imaju izrazito strogi pravni sistem koji „lako“ izriče dugoročne zatvorske kazne. Penzin je već pisao o problemu starih zatvorenika u SAD, a sada predstavljamo sličnu priču iz zatvora Rimutaka na Novom Zelandu.

Ova zatvorska jedinica ima ukupno oko 900 starih zatvorenika, sa posebnim odeljenjem za dvadesetak zatvorenika koji zbog invaliditeta ili godina zavise od pomoći i nege, i koji nikako ne bi mogli da se uklope u uobičajeno zatvorsko okruženje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Trenutno se još jedno zatvorsko krilo prepravlja da primi još desetak ovakvih zatvorenika. Međutim, 70 i 80-godišnjaci u ovom zatvoru samo su mala grupa u rastućem broju starijih zatvorenika. Na Novom Zelandu trenutno ima preko 100 zatvorenika starijih od 70 koji po zakonu te zemlje spadaju u posebnu bezbednosnu klasifikaciju. Pa ipak, ne postoji slično izdvojeno odeljenje za žene starije od 65 godina kojih ima ukupno osam.

Ova zatvorska jedinica prima starije zatvorenike iz drugih zatvora kada im je potrebna 24-časovna nega medicinske sestre ili prostorije prilagođene za kretanje u invalidskim kolicima. Sve u svemu, jedinica više podseća na dom za stare nego na zatvor. Postoji spoljašnji prostor za rekreaciju, TV soba, a svaka zatvorska ćelija ima krevet, toalet i tuš prema bolničkim standardima.

– Nismo pokušali da napravimo dom za negu starih lica. Samo se trudimo da imamo valjano okruženje za ljude kojima je potrebna pomoć. Proveravamo i zatvorenike koje primamo i osoblje koje radi ovde. Dva zatvorenika smo vratili u regularne uslove nakon oporovka ovde – kaže upravnica ovog zatvorskog odeljenja.

Ona ističe i da su eventualni problemi sa verbalnom ili fizičkom agresijom pre posledica bolesti, često i demencije, te da je osoblje obučeno da ne koristi uobičajene metode koje se primenjuju u zatvorima.

– I oni su deo nečije porodice – objašnjava brigu koju im posvećuju vođa medicinskog tima ovog zatvorskog odeljenja.