Početna Magazin Godine Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či slezine

Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či slezine

U tradicionalnoj kineskoj medicini či slezine smatra se odgovornim za izdvajanje hranljivih materija iz hrane, kao i za pružanje podrške energiji imuniteta.

U tradicionalnoj kineskoj medicini či slezine smatra se odgovornim za izdvajanje hranljivih materija iz hrane, kao i za pružanje podrške Vei či tj. energiji imuniteta. Slezina je najveći limfni organ i podložna je kongestiji (zagušenju) ili stagnaciji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Namirnice koje hrane i jačaju či mrežu slezine jesu one koje zagrevaju, usklađuju, opuštaju, koje su slatke i vlažne. Neke od tih namirnica su slatki krompir, šargarepa (kuvana sa đumbirom), koren celera, cvekla kuvana sa kupusom (belim, ljubičatim ili kineskim tzv. napa* kupusom), grašak…

Od morskih plodova, preporučuju se divlji losos i aljaški iverak ili iverak iz drugih čistih voda. Dobri začini za či slezine su seme kima, anis (komorač) i korijander. Od žitarica, preporučuje se ječam (posebno biserni ječam*), proso, ovas i pirinač.

Takođe su dobri crni i beli pasulj, grašak i boranija – to su namirnice koje hrane slezinu. Odlična hrana za slezinu su i smokve.

*Kineski napa kupus može se naći i kod nas, čak i na pijacama. Lako ćete ga prepoznati pošto nije okrugao već izdužen (valjkast)
*Biserni ječam je vrsta sitnog, belog ječma poreklom iz Kine. Kod nas se može naći u nekim prodavnicama zdrave hrane, ali, nemojte se opterećivati. Dobar je i običan.