Početna Magazin Godine Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či bubrega

Uticaj jin i jang aspekata hrane na zdravlje i vitalnost – Hrana za či bubrega

Svakom od pet elemenata u tradicionalnoj kineskoj medicini pripisuje se jedan ukus. Elemenat vode koji vlada bubrežnom či je slan. 

Či mreža bubrega obuhvata sve fiziološke akcije urinarnog i endokrinog sistema. Či mreže bubrega i slezine jesu najbitnije kada se radi o unapređenju vitalnosti i predstavljaju centralne polazne i završne tačke u lečenju i prevenciji raka i drugih hroničnih bolesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bubrezi, kao i svi organi u telu, skladište energiju ili esenciju. Pošto su bubrezi jin sistem organa, kod njih je sve vezano za vlagu, pa pijte dosta vode. Svakom od pet elemenata u tradicionalnoj kineskoj medicini pripisuje se jedan ukus. Elemenat vode koji vlada bubrežnom či je slan.

Preporučene slane namirnice su miso*, morska so, tamari*, kiseo kupus i kimči*. Za podršku elementu vode, preporučuje se zdrava količina soli jer bi previše soli imalo suprotan efekat. Obavezno proverite da vaš organizam ne dobija previše soli. Zamenite industrijsku kuhinjsku so nerafinisanom morskom solju. Morsko povrće (morske trave) takođe su dobri za jang nedostatak bubrega (nizak krvni pritisak, često mokrenje, suva koža itd).

Zato što je pasulj po obliku sličan bubregu kao i seme sa potencijalom za novi život, ove namirnice dugo su smatrane izuzetno hranljivim za bubrege. One podrazumevaju skoro sve vrste pasulja. Najbolja za bubrege je hrana crne i plave boje, kao što su borovnice, kupine, dudinje i crni pasulj. Naime, plava i crna boja podudaraju se sa vodenim elementom bubrega.

Što se tiče povrća, treba jesti sladak krompir, celer, šparglu i boraniju – to su sve primeri dobre hrane za bubrežnu či. Riba, škampi i morska trava podražavaju elemenat vode, kao i razne semenke, kao što su semenke lana, bundeve, suncokreta i crnog susama. One su sve povezane sa plodnošću i rastom kojima upravlja či bubrega. Orasi i kestenje se naročito preporučuju za bubrežnu či.

Konačno, male količine hrane životinjskog porekla kao što su jagnjetina, jaja i sir posebno su važni ako ste malokrvni.

*Miso je začin u vidu paste. Nastaje fermentacijom soje, ječma i pirinča. Najčešće se od njega pravi miso supa.
*Tamari je vrsta jakog soja-sosa.
*Kimči je usoljeno fermentisano povrće na koreanski način.
Miso i tamari mogu da se kod nas kupe u specijalizovanim prodavnicama (zdrave hrane), a i recepte za „kiseljenje“ namirnica na koreanski način možete naći na internetu i probati da sledeće jeseni spremite i ovakvu zimnicu. U svakom slučaju, za bubrežnu či je dobra i naša, ali tradicionalno spremljena zimnica, bez konzervansa.