Početna Magazin Godine 10 tipova pacijenata (3)

10 tipova pacijenata (3)

Doktorka Lina Ven kategorisala je pacijente, prema greškama u komunikaciji sa lekarom, u deset grupa kako bi im pomogla da greške ubuduće izbegnu i, samim tim, dobiju bolji tretman.

5. Sasvim zdrava osoba
Nebrojeno puta se dešavalo da pacijent kaže lekaru da je zdrav bez ikakvih zdravstvenih problema, a onda se sazna da prima insulinske injekcije i uzima neke „plave i bele pilule“. „Molim vas da nam date kompletnu informaciju o svom zdravstvenom stanju“, piše Lina Ven.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Retke su posete urgentnom centru koje vam ostavljaju vremena da se pripremite unapred. Nosite karticu sa opisom svih svojih oboljenja, operacija, alergija i trenutnih terapija. Nemojte zaboraviti ni vitaminske i biljne dodatke ishrani. Obavestite svog lekara nakon posete hitne pomoći.

Ovo je nešto što je veoma bitno za svaku stariju osobu i kod nas. Oni se često ne snalaze i zaboravljaju. Trebalo bi da imaju jednu ovakvu karticu. Ukoliko brinete o starijoj osobi, za svaki slučaj joj napravite jednu da je uvek ima uz sebe.

Ne oslanjajte se na zdravstveni karton, ali se potrudite da, što se vas tiče, učinite sve da on bude kompletan. Zato obavestite lekara opšte prakse nakon posete hitne pomoći. Oni su u obavezi da ovaj podatak unesu u karton

6. Zaboravna osoba
Dešava se da kada lekar pita pacijenta zašto je došao, pacijent belo gleda u njega. Odlazak lekaru može biti veoma stresan, naročito kada vam je loše. Dok čekate da vas lekar primi, zapišite svoje simptome i razloge za zabrinutost.

Povedite sa sobom člana porodice ili prijatelja koji može da vam pomogne u komunikaciji. Nemate puno vremena kada vas lekar primi, zato to vreme treba iskoristiti što bolje i objasniti lekaru zašto ste došli. Ako ste vi doveli nekoga kod lekara, ostanite sa njim – ovo nije pogodno vreme za odlazak u kupovinu i ostavljanje bake same u čekaonici.

7. Konzument narkotika
Ovo je pacijent koji kaže da ima hroničan bol i da je ostao bez lekova, a iz nekog razloga, ne može da kontaktira svog lekara. Kod nas ne postoji epidemija zloupotrebe lekova na recept kao u SAD, ali i ovde lekari moraju biti oprezni pri izdavanju određenih lekova.

Pomozite lekaru da shvati šta se desilo, zašto ne možete kod svog lekara i sl. Ako je bol drugačiji nego inače, jasno to stavite do znanja – možda postoji neki skriveni novi problem koji treba ispitati.