Početna Magazin Godine Društvo Uticaj generacija na ekonomiju – Generacija X (1)

Uticaj generacija na ekonomiju – Generacija X (1)

Ne očekuje se da Generacija Iks da podjednak broj lidera kao bumeri jer pridaju mnogo veću važnost kvalitetu života, a ne društvenom uspehu.

Mladost Generacije Iks bila je označena slabljenjem Hladnog rata i Sovjetskog saveza, pojavom mikroračunara, side i globalizacijom. Na tržištu rada pojavili su se tokom poslednjih godina prosperiteta pre prskanja internet mehura. Međutim, ubrzo su bili razočarani.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mnogi među njima, veoma rano u karijeri sreli su se sa nezaposlenošću. Teško nalaze stabilne i dobro plaćene poslove. Jedan deo postao je ogorčen, što se ponekad izražava kao agresivnost prema vrednostima prethodne, Bejbi-bum generacije.

Nisu uspeli da pronađu svoje tačke oslonca i ciljeve, za razliku od njihovih roditelja koji su nakon II svetskog rata morali da obnove zemlju. Generacija Iks živi u senci bumera i traži načine da izađe iz šeme „status – novac – društveno uzdizanje“ koju su im oni nametnuli.

Uspeh njihovih roditelja, novi svetski poredak i sida stvorili su od njih cinike, ali prilično pasivne, neosvetoljubive i defanzivne kada su u pitanju njihovi ideali. Odbacuju pravila, ali ništa ne čine da ih pobede i zamene, već ih zaobilaze ili ismevaju. Ova generacija je od rada kod jednog poslodavca napravila anahronizam. Kada više ne ide, oni jednostavno promene posao.

Takođe, rado menjaju povećanje plate ili unapređenje za više slobodnog vremena. Za razliku od bejbi-bumera, njima uspeh u karijeri nije najvažniji. Više vole da imaju više vremena za prijatelje i porodicu. Njima je bitan kvalitet života. Za Generaciju X, uspesi grupe važniji su od individualnih uspeha. Imaju opušten odnos prema informatičkom napretku, ispratili su razvitak interneta.

Pripadnici generacije Iks još uvek nisu u velikom broju na čelu velikih preduzeća. Ovo se objašnjava time što nisu svi još došli u godine koje im to omogućavaju, ali i velikom željom za moći njihovih prethodnika. Penzionisanje bejbi-bumera otvara veliku šansu.

Ne očekuje se, ipak, da ova generacija da podjednak broj lidera kao bumeri zbog važnosti koju pridaju ravnoteži između profesionalnog i privatnog života i njihove manje zainteresovanosti za društveni uspeh.

U svakom slučaju, preduzeća koja oni budu vodili najverovatnije će biti sasvim drugačija u odnosu na nekadašnja. Štaviše, budući da je generaciji Iks više stalo do međuljudskih odnosa, verovatno će više biti svesni etičkih posledica svojih dela.

Uticaj generacija na ekonomiju – Tiha generacija (1)
Uticaj generacija na ekonomiju – Tiha generacija (2)