Početna Magazin Godine Fujitsu predstavio računar za starije generacije

Fujitsu predstavio računar za starije generacije

Lifebook AH90/P je računar kompanije Fujitsu specijalno unapređen i prilagođen za lakšu upotrebu starijim od 65, kojih u Japanu ima preko 30 miliona.

Poznati proizvođač računara Fujitsu (Fudžicu) predstaviće 13. februara 2014. u Japanu noutbuk računar pod imenom Grannote – u slobodnom prevodu „bakin noutbuk“. Reč je o modelu „Lifebook AH90/P“ koji je unapređen i prilagođen za lakšu upotrebu starijim od 65, kojih u Japanu ima preko 30 miliona.

Jedna od takvih funkcija je automatsko podešavanje boja na ekranu prema uslovima osvetljenja (Intellicolor). Tu je i funkcija podešavanja visokofrekventnih zvukova zavisno od starosnog doba korisnika (Awaseru Voice), s obzirom da stari teže detektuju ovu vrstu zvukova pa bi unapređenje trebalo da im omogući lakše korišćenje Skajpa, gledanje filmova i drugih servisa.

Proizvođač kaže da je koristio čak i tri različite mekoće tastature, zavisno od zone i snage prsta koji je koristi. Takođe su podigli tipke, i dodali pozadinsko svetlo. „Mašina“ koja pokreće ovaj računar nije posebno istaknuta, ali zna se da dolazi sa moćnim procesorom (Intel Core i7-4500U), diskom kapaciteta 1TB, i 8GB memorije.

Ovo nije prvi put da Fujitsu dizajnira specijalno za starije: pre tačno godinu dana predstavio je specijalni pametni telefon (Stylistic S01 Orange), ali i uređaje kao što je štap za hodanje nove generacije.