Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Fujitsu predstavio računar za starije generacije

Lifebook AH90/P je računar kompanije Fujitsu specijalno unapređen i prilagođen za lakšu upotrebu starijim od 65, kojih u Japanu ima preko 30 miliona.

Poznati proizvođač računara Fujitsu (Fudžicu) predstaviće 13. februara 2014. u Japanu noutbuk računar pod imenom Grannote – u slobodnom prevodu “bakin noutbuk”. Reč je o modelu “Lifebook AH90/P” koji je unapređen i prilagođen za lakšu upotrebu starijim od 65, kojih u Japanu ima preko 30 miliona.

Jedna od takvih funkcija je automatsko podešavanje boja na ekranu prema uslovima osvetljenja (Intellicolor). Tu je i funkcija podešavanja visokofrekventnih zvukova zavisno od starosnog doba korisnika (Awaseru Voice), s obzirom da stari teže detektuju ovu vrstu zvukova pa bi unapređenje trebalo da im omogući lakše korišćenje Skajpa, gledanje filmova i drugih servisa.

Proizvođač kaže da je koristio čak i tri različite mekoće tastature, zavisno od zone i snage prsta koji je koristi. Takođe su podigli tipke, i dodali pozadinsko svetlo. “Mašina” koja pokreće ovaj računar nije posebno istaknuta, ali zna se da dolazi sa moćnim procesorom (Intel Core i7-4500U), diskom kapaciteta 1TB, i 8GB memorije.

Ovo nije prvi put da Fujitsu dizajnira specijalno za starije: pre tačno godinu dana predstavio je specijalni pametni telefon (Stylistic S01 Orange), ali i uređaje kao što je štap za hodanje nove generacije.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija