USPVLS: Protest „Penzioneri pitaju“

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) organizuje protest pod nazivom „Penzioneri pitaju“. Prenosimo poziv.

Zar nije pošteno da vlast i novi borci za fotelje, skupštinske i odborničke restorane sadašnjim i budućim penzionerima daju odgovore na važna pitanja penzionera Srbije?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U penzijskom sistemu Srbije prava ostvaruje preko 1.712.000 penzionera. Za pravo na penziju doprinose uplaćuje preko 2.200.000 zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme. Zato su odgovori na pitanja koja se odnose na penzijski sistem Srbije važna za najveći broj građana odnosno birača u Srbiji.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u dopisima, na protestima i u medijima od 2015. godine neprekidno traži odgovore na njih.

Penzioneri pitaju:

  • Kada će penzionerima kojima su penzije umanjivane od 2014. do 2018. godine, neisplaćeno biti vraćeno sa kamatom?
  • Kada će predstavnici penzionera i zaposlenih koji plaćaju doprinose PIO imati većinu u Upravnom odboru Fonda PIO?
  • Na koji način obezbediti finansijsku održivot Fonda PIO tako da ne zavisi od izvršne vlasti i budžeta?
  • Kada će najniža penzija poljoprivrednika biti izjednačena sa najnižom penzijom ostalih kategorija penzionera?
  • Kada će korisnicima vojnih penzija biti isplaćivana stečena penzija u punom iznosu, jer im se nekakvim Zaključkom Vlade Srbije od 1.1.2008. godine penzija isplaćuje u manjem iznosu za 4,21 odsto*
  • Kada će biti ukinuto trajno umanjenje penzija penzionerima koji su sa 40 godina staža otišli u preveremenu starosnu penziju?
  • Kada će za građane starije od 65 godina biti uvedene socijalne penzije?
  • Da li otuđena imovina Fonda PIO treba da se vrati?
  • Da li banje u vlasništvu Fonda PIO treba otuđivati i kako obezbediti njihovo profitabilno poslovanje?

Odgovora nema jer je Fond PIO još uvek debela koka koju vlast čerupa, a penzionere vozaju li vozaju za sve njihove pare.

Sa protesta ćemo, uz poštovnje distance, RIK-u poslati poruku o nepostojanju uslova za održavanje po građane bezbednih i slobodnih izbora jer primena mera ograničenja je nepostojanje uslova za izražavanje slobodne volje kod birača.

Posebno se postavlja pitanje da li u uslovima pljačke i diskriminacije penzioneri izlaskom na izbore treba da održavaju sistem koji je to omogućio i toleriše.

Zbog toga, protest penzionera 15. juna 2020. godine sa početkom u 12 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Biće organizovana i protestna šetnja do onih koji nas lažu, vređaju, ponižavaju i ignorišu.

Da dostojanstveno vratimo ponižavajuće pismo predsednika SNS penzionerima Aleksandra Vučića, isteramo đavola iz Ustavnog suda Srbije i uguramo istinu na RTS.

Samo je bolest opravdanje za izostanak sa protesta!

Pozovite prijatelje i vidimo se u ponedeljak, 15. juna u 12 sati na Trgu Nikole Pašića!

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

Fotografija sa protesta 17. maja 2019.