USPVLS: Milane Krkobabiću, može to i  pošteno!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) izdalo je Saopštenje povodom predloga Milana Krkobabića o uvođenju najniže penzije.

Uvođenje najniže penzije

Milan Krkobabić kao ministar za selo, iako nenadležan za penzijski sistem, nastavlja da sluđuje penzionere Srbije predlozima o uvođenju „najniže penzije“ za građane koji nisu ostvarili penziju po nekom drugom osnovu i promenu formule za usklađivanje penzija.

Predlogom za uvođenje najniže penzije za građane koji nisu ostvarili penziju po drugom osnovu iz neznanja ili namerno previđa da su u drugim državama uvedene u državnim penzijskim sistemima u kojima se one finansiraju samo iz budžeta…

Penzijski sistem Srbije se finansira prihodima od doprinosa PIO koje uplaćuju zaposleni radi sticanja penzije po osnovu rada i dotacijama iz državnog budžeta po osnovu obaveza države u dotiranju najnižih penzija, penzija boraca i pripadnika službi, vojske i policije. Dotacije države iz budžeta u ovom trenutku iznose oko 20 odsto ukupnih potreba Fonda PIO. To nije dovoljno da se on nazove državnim penzijskim sistemom za razliku od penzijskih sistema Bugarske, Česke, Poljske, Rusije, Australije i drugih država koji se u potpunosti finansiraju iz budžeta.

Nova vrsta stalnog davanja države građanima koji nisu ostvarili pravo na penziju nikako se ne može nazvati penzijom niti ono može biti isplaćivano iz prihoda Fonda PIO. Takvo davanje može se nazvati samo socijalnom penzijom ili socijalnim dodatkom koji se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije.

Novi teret za Fond PIO

Da li tako uvedeno socijalno davanje građanima koji nisu uplaćivali doprinose PIO može biti veće ili jednako penzijama poljoprivrednika koji su uplaćivali doprinose? Naravno da ne. Jer zašto bi građani uplaćivali doprinose PIO ako do „penzije“ mogu stići na ovakav način?

Da li se uvođenjem nove vrste „penzije“ na teret Fonda PIO nastavlja sa otimanjem i podržavljenjem Fonda PIO koji je vlasništvo penzionera i osiguranika koji su uplaćivali ili sada uplaćuju doprinose PIO radi sticanja penzije po osnovu rada? Ako se postojeće penzije i nova socijalna penzija budu isplaćivale iz Fonda PIO, za koji je MMF neargumentovano ograničio izdvajanje u visini od 11 odsto (M. Krkobabić to već smanjuje na 10 odsto), broj korisnika bi se povećao za 150 do 200 hiljada a prosečna penzija bi se smanjila ili bi se usporio njen rast.

Može li blagovremeno, umesto plus, plus?

Dušebrižnici standarda penzionera zaboravljaju da je zbog nedovoljnog usklađivanja penzija od 2012. do kraja 2018. godine učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi od 60 odsto opalo ispod 47 odsto. Analiza pokazuje da su penzije bile usklađivane primenom švajcarske formule od 2012. godine do kraja 2018. godine, one bi bile veće za 48 odsto. Zapravo su povećane za oko 19 odsto. Na taj način, ostvarene su najveće uštede na račun penzionera. Za ispravljanje odnosa prosečne penzije i prosečne zarade dovoljno bi bilo vanredno usklađivanje svih penzija od 10 do 15 odsto.

Predlažući novu formulu za usklađivanje penzija švajcarska formula plus, plus, ministar za selo nastavlja sa manipulacijom. Njom se prikriva da se postojećom švajcarskom formulom penzije usklađuju na osnovu statističkih podataka koji su stari 18 meseci i da penzioneri posle takvog usklađivanja penzija, sa novim rastom cena žive od polovine prethodne do kraja tekuće godine. Na takav način se može regulisati usklađivanje penzija i sa celokupnim rastom cena i zarada na osnovu statističkih podataka starih dve godine a da nikakav stvarni efekat na rast kupovne moći penzija ne bude postignut. Ili je za vlast važna samo priča o navodnoj brizi za standard penzionera.

Nije važna formula nego iz kog vremenskog perioda se uzimaju podaci za usklađivanje. Ako bi se za usklađivanje penzija koristili statistički podaci o rastu cena i zarada iz prethodne godine, švajcarska formula bi bila izvorno poštena i ne bi bila potrebna nikakva formula plus, plus. Prelazno rešenje bi moglo biti i usklađivanje penzija na osnovu rasta cena i zarada u predhodnih 18 meseci da bi se posle toga prešlo na usklađivanje u aprilu sa statističkim podacima iz prethodne godine. Sve može pošteno kada bi se htelo…

O zlatnom dobu

I da podsetimo gospodina Krkobabića na izjavu datu 31. marta 2018. godine, grupi članova USPVLS ispred novosadskog sajma posle otvaranja sajma „Treće doba“. Gospodin Krkobabić je tada rekao da će država, kada finansijski ojača, penzionerima nadoknaditi štetu zbog smanjenja penzija od 2014. do 2018. godine. Kada će to biti? Zlatno doba je stiglo, a vraćanja otetog nema.

Predlažemo da se, zbog pravde i stvaranja uslova za razvoj domaće privrede, od novca koji je država dužna penzionerima zbog smanjivanja penzija, formira Razvojna banka Srbije, a da oštećeni ili, ako su preminuli – i njihovi naslednici dobiju vlasničke udele-akcije u visini štete koju su pretrpeli.

Ako ima znanja, hrabrosti i ovlašćenje da o tome javno razgovara, pozivamo Milana Krkobabića u televizijsko sučeljavanje na RTS-u o zlatnom dobu i penzijskom sistemu Srbije.

Jovan Tamburić, predsednik

Fotografija Penzin.rs,
(Sa protesta penzionera „Opasulji se i naljuti se“ 2019)