USPS: Starost u Srbiji – Poniženi i uvređeni

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obeležava svake godine 1. oktobra, Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS izdalo je saopštenje koje prenosimo u celini.

Prvog oktobra, na Međunarodni dan starih osoba, nećemo se baviti analizama i oslikavati stanje kakvo jeste. To smo radili prethodnih meseci i godina. Pored brojnih analiza, zahteva, tužbi, žalbi, urgencija, organizovanja protesta i pritisaka, nudili smo i rešenja, kao i različite modele rešavanja uočenih problema.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Odgovora, bar pozitivnih, od strane nadležnih institucija i pojedinaca, nije bilo. Bar nije bilo odgovora i stavova koji bi odgovarali starijim građanima i koji bi pomogli u rešavanju njihovih problema.

Ostali smo – poniženi i uvređeni!

Na Svetski dan posvećen starijim sugrađanima, okrenućemo novi list. Pozivamo građane na jedinstvo i solidarnost. Jedinstvo u pronalaženju urgentnih zajedničkih tačaka na koje se mora delovati, i solidarnost svih starih, starih i mladih, penzionera i zaposlenih, zaposlenih i nezaposlenih.
Solidarnost – svih!

U zajedničkom interesu!

Zašto su važni – solidarnost i jedinstvo?

Zato što problemi sa kojima se danas susreću građani koji su danas penzioneri, sutra će sačekati one koji su danas u radnom odnosu. Problemi sa kojima se danas susreću nezaposleni, već sutra će dočekati one koji će postati tehnološki višak, i pridružiti se armiji nezaposlenih. Problemi sa kojima se danas susreću penzioneri – poljoprivrednici, već sutra će dočekati one koji se danas odlučuju da se bave poljoprivredom.

I tako redom… Svi smo u istom kolu.

Pokušavajući da parcijalno rešimo bilo šta, bez solidarnosti sa drugima – nećemo ustvari rešiti ništa, a potrošićemo ogromnu energiju.

Svi smo povezani nevidljivim nitima, i ništa nećemo trajno poboljšati ako u ceo sistem ne ugradimo razumevanje, jedinstvo i solidarnost.

Moramo biti svesni da ne može penzionerima biti značajno bolje, ako na prvom mestu zaposlenima ne bude značajno bolje. Ne može ni zaposlenima biti značajno bolje, ako se ne promeni Zakon o radu i druga zakonska rešenja, kojima bi se zaposleni proglasili – ljudima – a ne jeftinom radnom snagom.

Dokle god kapitalizam koji se sprovodi u Srbiji od definicije „liberalni kapitalizam“ ne bude dobio naziv „kapitalizam sa ljudskim likom“ ili sa ljudskim duhom, nikome neće biti bolje, osim malobrojnih pojedinaca, koji se bogate na tuđem radu, jeftinom radu.

Zato danas govorimo samo o dve stvari – solidarnost i jedinstvo! Univerzalni recept koji traje najmanje dvesta godina, koji je u praksi proveren više miliona puta, koji kad god se primeni, daje uspeh.

Solidarnost mlađih i starijih

Kod nas je solidarnost vidljiva u ratnim situacijama, u okupacijama, prirodnim katastrofama.

Poslednji primer je bio nedavno, kada su starije osobe od 65 godina bile zaključane u svojim stanovima i kućama. Kada im je zabranjeno da izlaze bilo gde. Ni u prodavnicu, pijacu, dom zdravlja, kod dece, da vide unuke, nigde.

Tada smo na delu videli solidarnost između mlađih i starijih. Mladi su tada pokazali nesebičnu solidarnost, hrabrost, energičnost. Bili su pomoć i podrška starijima, često rizikujući i svoje zdravlje. Bili su neumorni i neustrašivi.

Vreme je da pokažemo razumevanje jednih za druge, da pokažemo razumevanje i solidarnost jednih prema drugima i jedinstvo u pronalaženju rešenja i rešavanju problema, koji nas kroz vremenska razdoblja života, periodično očekuju.

Zato, ne čekajmo da nas problemi sačekuju u zasedama koje nam život pravi. Pođimo im u susret, naoružani solidarnošću i jedinstvom.

Samo dve stvari – JEDINSTVO i SOLIDARNOST!
I uspeh naravno!

Ljubiša Babić,
Generalni sekretar USPS

Fotografija: Tim Mossholder za Unsplash