USPS: Poseta italijanskog sindikata penzionera

Milan Grujić, predsednik i članovi Izvršnog odbora Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) ugostili su 6. septembra 2022. godine rukovodstvo italijanskog sindikata SPI CGIL. O poseti italijanskog sindikata penzionera piše Ljubiša Babić, generalni sekretar USPS.

Italijansku delegaciju su činili Leopoldo Tartaglija, SPI Međunarodno odeljenje, Silvano Kapuči, SPI Međunarodno odeljenje, Roberto Treo, generalni sekretar u SPI za regiju Friuli Venecija Đulija, Elena Di Gregorio, generalna sekretarka u SPI za regiju Veneto i Danilo Tokaneo iz SPI Veneto.

Posle pauze koja je trajala više od dve godine, došli su nam u goste rukovodioci italijanskog sindikata SPI CGIL, sa ciljem da se obnovi i unapredi bilateralna saradnja.
Naše dve organizacije započele su saradnju pre skoro deset godina. Zbog otežanog i skoro nemogućeg putovanja, ograničenog okupljanja i održavanja sastanaka, u toku pandemije Kovid-19, saradnja je svedena na elektronske kontakte, razmenu iskustava i slično.

Bilo je i praktičnih aktivnosti, sprovođenja istraživanja i drugih važnih akcija za sve penzionere i stare osobe u Evropi i Srbiji. Zajedno smo vršili istraživanja po pitanju problema stanovanja penzionera i starijih osoba, energetske zaštićenosti, standarda, sprovođenja socijalnih programa, određivanja minimalne penzije i donje granice siromaštva, kao i minimalne cene rada, koja utiče na kasniji iznos penzija za zaposlene. V: Uslovi stanovanja penzionera i starijih lica u Srbiji

Predstavnici FERPE (Evropske federacije penzionera i starih osoba) na osnovu rezultata tih istraživanja, organizovali su razgovore sa vladama zemalja u kojima su vršena istraživanja, kako bi im predstavili rezultate i zajedno pronašli mogućnost za poboljšanje ekonomsko-socijalnog statusa penzionera i starih osoba.

Takav sastanak je bio organizovan i kod nas u Beogradu, gde su se u Domu Narodne skupštine sastali rukovodstvo FERPE i predsednica Vlade, predsednik Skupštine i resorni ministri za rad, zapošljavanje i ministar finansija, kao i drugi predstavnici Vlade Srbije.

Težište razgovora bilo je na aktivnostima kojima bi se sprečilo opadanje kupovne moći penzionera, poboljšanje zdravstvene zaštite, kao i rešavanje nerešenih stambenih problema onih penzionera koji to u svom radnom veku nisu trajno rešili.

U susretima sa kolegama iz Italije, konstatovano je da se penzioneri u Evropi susreću sa sličnim problemima, i da je nama značajno da se koristimo iskustvima koja oni imaju.

Način informisanja penzionerske zajednice o našim aktivnostima, predstavljanje problema sa kojima se borimo, javnosti i svim građanima, kao i održavanje stalne komunikacije sa organima vlasti, upornost i istrajnost, samo su neke od preporuka koje smo dobili i koje ćemo sigurno primenjivati u daljem radu.

Italijanski sindikalni rukovodioci su obećali da će nas pozivati na sva značajna sindikalna događanja u Evropi koja oni i koja FERPA organizuje, i da će sa svoje strane učiniti sve da problemi sa kojima se srećemo budu na pravi način predstavljeni u FERPI i Evropi.

Sastanak je održan u pozitivnoj atmosferi, radnom duhu, sa pozitivnom energijom. Razmena iskustava i saradnja će se nastaviti.

Ova poseta i razmena iskustava, svakako će nam koristiti u svetlu daljih razgovora sa predstavnicima vlasti u Srbiji, koje očekujemo ubrzo po formiranju Vlade.

Ljubiša Babić, generalni sekretar
Udruženja sindikata penzionera Srbije
Fotografija: SPI CGIL