Magazin Godine Zdravlje

Džonson i Džonson proizvodi za ličnu higijenu izazivaju rak

Džonson i Džonson, jedan od najvećih proizvođača hemije i kozmetičkih proizvoda za ličnu higijenu, moraće da plati kaznu od 72 miliona dolara porodici preminule žene čiji je rak povezan sa puderom za bebe i kupkom ovog proizvođača.

Sud u Misuriju izrekao je zapravo dve odštete, jednu od 10 (stvarna šteta) i dodatnu od 62 miliona (pokazna šteta) kao osiguranje da kompanija neće nastaviti sa praksom koja je dovela do prve štete.

Čak 1.000 slučajeva oboljenja od raka povezano je sa praškastim proizvodima kompanije Džonson i Džonson (talkovi, puderi), i to samo u državi Misuri, i još 200 u Nju Džerziju.

Žrtva je preko 35 godina koristila njihov bebi-puder i talk za kupanje (Baby Powder i Shower to Shower), da bi pre tri godine obolela od raka jajnika i umrla u oktobru 2015. godine u 62. godini.

Na sudu je dokazano da je Džonson i Džonson znao za rizik od raka još 1980-ih godina ali je nastavio da proizvodi po nepromenjenoj tehnologiji, za sve to vreme obmanjujući javnost i regulatorna tela.

Ove godine biće održano još nekoliko ovakvih suđenja, prenosi Independent.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija