Početna Magazin Godine USPS: Penzioneri sve teže podnose neustavno umanjenje penzija

USPS: Penzioneri sve teže podnose neustavno umanjenje penzija

USPS: Penzioneri sve teže podnose neustavno umanjenje penzija

Penzioneri sve teže podnose neustavno umanjenje penzija, jer su one i pre toga realno umanjene i to oko 20 odsto u poslednje četiri godine, saopštilo je Udruženje sindikata penzionera Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju od 10. juna 2015. godine, penzioneri više nisu u stanju ni sami da prežive, a kamoli da pomažu svoju slabo plaćenu ili nezaposlenu decu i unuke, što su poslednjih decenija redovno činili.

– To direktno utiče i na oporavak naše privrede jer smanjenje potrošnje dovodi do smanjenja proizvodnje – ističu u Sindikatu penzionera Srbije.

USPS podseća da je prošlo devet meseci otkako su smanjene penzije u Srbiji takozvanim Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija, zbog čega je Sindikat penzionera odmah podneo inicijativu Ustavnom sudu tražeći ocenu ustavnosti i zakonitosti tog zakona, jer su penzije stečeno pravo.

– Devet meseci Ustavni sud se ne izjašnjava tim povodom, mada je posle protestnog okupljanja penzionera na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 15.aprila ove godine, izdao saopštenje u kojem je najavio da će to učiniti do kraja maja meseca. I pored tog obećanja Ustavni sud i dalje ćuti, što je nedopustivo – navodi se u saopštenju.

Sindikat tvrdi da je stručna javnost gotovo jednoglasna u oceni da je Zakon o smanjenju penzija društveno neopravdan, pravno neodrživ i ekonomski štetan.

– Svi pravni eksperti ocenjuju da je njime pored Ustava prekršeno i nekoliko zakona. Očigledno da je to jasno i sudijama Ustavnog suda, pa se zbog toga ne izjašnjavaju, jer da je obrnuto, da je taj zakon u skladu sa Ustavom, oni bi odavno to saopštili javnosti – kažu u sindikatu.

Ustavni sud je u obavezi da što pre odgovori na zahteve da oceni ustavnost pomenutog zakona, kako bi sindikat u slučaju negativnog odgovora mogao da koristi druga pravna sredstva i pravdu potraži pred međunarodnim sudom u Strazburu, navedeno je u saopštenju, javlja Tanjug a prenosi Blic.