Magazin Godine Zdravlje

Umro čovek prvi nosilac veštačkog srca

Prvi čovek kome je ugrađeno veštačko srce umro je u nedelju, 2. marta 2014.

U jučerašnjem obaveštenju za javnost Evropske bolnice Žorž Pompidu precizira se: “Sedamdeset pet dana nakon implantacije prvog bioprotetičkog veštačkog srca Karma kod 76-godišnjeg čoveka koji je patio od terminalne srčane insuficijencije, bolesnik je preminuo 2. marta 2014.”

Dodaju da uzroci smrti “mogu biti poznati tek nakon temeljne analize brojnih medicinskih nalaza i tehničkih beležaka”.

Prvo autonomno veštačko srce koje je proizvelo francusko preduzeće Carmat, ugrađeno je 18. decembra prošle godine u grudi pacijenta koji je bolovao od terminalne srčane insuficijencije. Intervenciju su izvršili prof. Kristijan Latremuj i prof. Danijel Divo.

U obaveštenju bolnice Žorž Pompidu kaže se da lekari koji su brinuli o pacijentu “žele da naglase značaj prvih lekcija koje su naučene iz ovog prvog kliničkog ispitivanja, a koje su vezane za izbor pacijenta, postoperativnu negu, lečenje i prevenciju problema na koje se nailazilo”.

Ističe se “veličina pacijenta” koji je “u potpunosti svestan uloga, svojim poverenjem, hrabrošću i odlučnošću, dao nezaboravan doprinos naporima lekara u borbi protiv potpuno razvijene bolesti”.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija