Početna Magazin Godine Umro čovek prvi nosilac veštačkog srca

Umro čovek prvi nosilac veštačkog srca

Prvi čovek kome je ugrađeno veštačko srce umro je u nedelju, 2. marta 2014.

U jučerašnjem obaveštenju za javnost Evropske bolnice Žorž Pompidu precizira se: „Sedamdeset pet dana nakon implantacije prvog bioprotetičkog veštačkog srca Karma kod 76-godišnjeg čoveka koji je patio od terminalne srčane insuficijencije, bolesnik je preminuo 2. marta 2014.“

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dodaju da uzroci smrti „mogu biti poznati tek nakon temeljne analize brojnih medicinskih nalaza i tehničkih beležaka“.

Prvo autonomno veštačko srce koje je proizvelo francusko preduzeće Carmat, ugrađeno je 18. decembra prošle godine u grudi pacijenta koji je bolovao od terminalne srčane insuficijencije. Intervenciju su izvršili prof. Kristijan Latremuj i prof. Danijel Divo.

U obaveštenju bolnice Žorž Pompidu kaže se da lekari koji su brinuli o pacijentu „žele da naglase značaj prvih lekcija koje su naučene iz ovog prvog kliničkog ispitivanja, a koje su vezane za izbor pacijenta, postoperativnu negu, lečenje i prevenciju problema na koje se nailazilo“.

Ističe se „veličina pacijenta“ koji je „u potpunosti svestan uloga, svojim poverenjem, hrabrošću i odlučnošću, dao nezaboravan doprinos naporima lekara u borbi protiv potpuno razvijene bolesti“.