Početna Magazin Godine Umro čovek prvi nosilac veštačkog srca

Umro čovek prvi nosilac veštačkog srca

Prvi čovek kome je ugrađeno veštačko srce umro je u nedelju, 2. marta 2014.

U jučerašnjem obaveštenju za javnost Evropske bolnice Žorž Pompidu precizira se: „Sedamdeset pet dana nakon implantacije prvog bioprotetičkog veštačkog srca Karma kod 76-godišnjeg čoveka koji je patio od terminalne srčane insuficijencije, bolesnik je preminuo 2. marta 2014.“

Dodaju da uzroci smrti „mogu biti poznati tek nakon temeljne analize brojnih medicinskih nalaza i tehničkih beležaka“.

Prvo autonomno veštačko srce koje je proizvelo francusko preduzeće Carmat, ugrađeno je 18. decembra prošle godine u grudi pacijenta koji je bolovao od terminalne srčane insuficijencije. Intervenciju su izvršili prof. Kristijan Latremuj i prof. Danijel Divo.

U obaveštenju bolnice Žorž Pompidu kaže se da lekari koji su brinuli o pacijentu „žele da naglase značaj prvih lekcija koje su naučene iz ovog prvog kliničkog ispitivanja, a koje su vezane za izbor pacijenta, postoperativnu negu, lečenje i prevenciju problema na koje se nailazilo“.

Ističe se „veličina pacijenta“ koji je „u potpunosti svestan uloga, svojim poverenjem, hrabrošću i odlučnošću, dao nezaboravan doprinos naporima lekara u borbi protiv potpuno razvijene bolesti“.