Početna Magazin Godine Deca starijih očeva podložnija psihičkim problemima

Deca starijih očeva podložnija psihičkim problemima

Opsežno američko-švedsko istraživanje ukazuje da deci starijih očeva preti veća opasnost od psihičkih problema i problema s učenjem.

Naime, istraživači Univerziteta Indijana i Instituta Karolinska u Stokholmu analizirali su medicinske podatke o svim osobama rođenim u Švedskoj između 1973. i 2001. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tako su ustanovili vrlo jaku povezanost između starije dobi oca u trenutku rođenja deteta i lepeze psihičkih problema kod deteta, poput autizma, poremećaja pažnje, bipolarnog poremećaja, šizofrenije, sklonosti samoubistvu i problema s drogom, kao i školskog neuspeha i slabih rezultata na testiranju koeficijenta inteligencije.

U poređenju deteta rođenog kada je otac imao 45 godine, sa detetom čiji je otac imao 24, bar 3,5 puta je veća verovatnoća pojave autizma, a čak 13 puta da će imati poremećaj pažnje, piše portal Pliva, a prenosi Tanjug.

Opasnost od bipolarnosti je 25 puta veća, dok je verovatnoća od samoubilačkog ponašanja i problema s drogama 2,5 puta veća. Brajan Donofrio, profesor psihologije na Univerzitetu Indijana i glavni autor radova objavljenih u žurnalu Američkog medicinskog udruženja psihijatrije zaključuje:

– Spečificne veze između očeve starosti i psihičkih problema deteta mnogo su izraženije nego u prethodnim istraživanjima.