Početna Magazin Godine Životno doba nije samo hronološko – 8 aspekata Autentičnog doba (1)

Životno doba nije samo hronološko – 8 aspekata Autentičnog doba (1)

„Autentično doba“ (stvarne godine) je način za procenu i opisivanje životnog doba zaposlenog na realniji i značajniji način, bez pukog oslanjanja na godinu rođenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bez obzira da li su u životu savremenog čoveka 60-te u stvari nove 40-te, percepcije životnog doba zbunjuju i nisu u skladu sa shvatanjima i stvarnošću od pre nekoliko decenija. Ne samo što mnogi bejbibumeri ne doživljavaju sebe kao „stare“, već stara pravila, pretpostavke i očekivanja od životnog doba sve više nemaju smisla.

Starosno doba može da se definiše, pored hronološkog, na različite druge načine od kojih svi imaju validno značenje i doprinose bogatstvu multigeneracijskog radnog okruženja.
Filis Vajs Haserot je zato razvila Autentično doba – sredstvo za procenu koje treba da pomogne u opisivanju životnog doba zaposlenog na realniji i značajniji način.

Evo kako bumeri mogu da koriste osam aspekta životnog doba da bi lakše objasnili i zastupali svoju vrednost kada pregovaraju o unapređenju, povišici ili o novom poslu – ili kada im preti otkaz.

1) Karijerno doba ili profesionalno doba opisuje iskustva koja predstavljaju akumulaciju znanja, kompentenciju, veštine i društveni kapital povezan sa vrstom posla ili strukom. Mnogi bumeri su jaki u ovim oblastima, zahvaljujući decenijama provedenim na poslu, što znači da bi, ukoliko oni napuste posao, to bio ozbiljan gubitak za njihov tim ili poslodavca. Ne bi mogli biti lako zamenjeni.

U mnogim sektorima, ljudi u svojim 50-im i 60-im su u najboljem poslovnom dobu i imaju čvrste veze sa klijentima i potrošačima koje predstavljaju centralnu tačku poslovanja. Neki bumeri su u fazi ponovog traženja posla. Podmlađeni izuzetnim poletom i sa malo porodičnih obaveza, oni obavljaju svrsishodan posao na novim radnim mestima.