Prosečna i medijalna zarada u decembru 2023. godine

RZS je objavio kolika je bila prosečna i medijalna zarada u decembru mesecu 2023. godine. Prosečna mnogo brže raste od medijalne. I to nije dobro.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin

Prosečna bruto zarada obračunata za decembar 2023. godine iznosila je 130.405 dinara. Kako je objavio Republički zavod za statistiku (RZS), prosečna neto zarada, dakle zarada bez poreza i doprinosa, iznosila 95.093 dinara.

Rast bruto i neto zarada u periodu januar-decembar 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 14,8 odsto nominalno, odnosno 2,4 odsto realno.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za decembar 2023. godine nominalno je veća za 13,1 odsto, a realno za 5,1 odsto. Kako je navedeno na sajtu RZS, prosečna neto zarada je nominalno veća za 12,9 odsto, odnosno za 4,9 odsto realno.

Medijalna neto zarada za decembar 2023. godine iznosila je 69 842 dinara, prenosi Ekapija.

Medijalna zarada je iznos koji se nalazi tačno na sredini kada se posmatra broj onih zaposlenih koji su zaradili više, odnosno manje. Medijalnom zaradom se obuhvataju svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili podatke o zaradama. Sa druge strane, prosečna plata se izračunava na osnovu reprezentantivnog uzorka.

Iznos prosečne plate raste mnogo brže u odnosu na medijalnu platu. To nije dobro. To je jedan od glavnih pokazatelja porasta ekonomske nejednakosti u srpskom društvu.