Grad Loznica

Grad Loznica

Na teritoriji grada Loznice živi oko 85.000 stanovnika, od kojih je oko 20.000 u samom naselju. Kroz grad protiče reka Štira koja se nedaleko uliva u Drinu.

Oblast oko grada naseljena je od praistorije a prvo pominjanje naselja je početkom 14. veka u povelji kralja Milutina. Tokom Prvog srpskog ustanka, ustanike ovog kraja iz Loznice je predvodio vojvoda Anta Bogićević, koji je vodio Boj na Loznici opevan u istoimenoj pesmi Filipa Višnjića.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Loznica je bila i u epicentru Prvog svetskog rata jer se ovde odigrala Cerska bitka, zatim bitka na Mačkovom kamenu, pa Kolubarska.

Stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Loznica gubi svoj značaj pograničnog grada ali ubrzo počinje Drugi svetski rat i već u avgustu 1941. godine Loznica je ponovo u centru ratnih dejstava kada biva oslobođena od nemačke okupacije od strane Jugoslovenske vojske u otadžbini – četnika. Ponovnim osvajanjem grada u oktobru iste godine Nemci streljaju 2.960 stanovnika.

U toku ratova u bivšoj Jugoslaviji Loznica ponovo postaje „pogranični“ grad, i kroz nju prolazi oko 70.000 izbeglica, od kojih 15.000 izbeglih i raseljenih lica živi i danas u ovoj opštini.