Početna Magazin Godine Tuga u menopauzi: (3) Načini borbe

Tuga u menopauzi: (3) Načini borbe

Nema razloga da žena kroz ovaj period prolazi sama, ali ni da pored sebe zadrži ljude koji je ne podržavaju.

Serijal tekstova nastao na osnovu knjige Stefani Bender i Trejsi Kolbert „End Your Menopause Misery: The 10-Day Self-Care Plan“ (Prekinite svoju patnju u menopauzi: 10-dnevni plan samopomoći)

Ne budite sami kad ste tužni
Ovaj savet znači različite stvari za različite žene, u zavisnosti od njihove ličnosti. Neke žene imaju koristi od telefoniranja kada depresija zapreti da ih preplavi. U tom slučaju, pozovite nekog. Pozovite nekoga ko vam nedostaje, sa kim niste odavno pričali i ispričajte se.

Kontaktirajte prijatelje u čijem društvu uživate. Napravite plan da radite nešto što vam neće ostaviti prostora za tugu i što vam daje povoda da se radujete unapred, u iščekivanju – koncert, prelepo mesto za šetnju, pozorište…

Neke žene nalaze utehu u molitvi. One i u ovome mogu da traže božju pomoć. (Kod nas, u Srbiji, ovo nije toliko često, ali nema razloga da tako bude.)

Odlučite sa čim želite da se pomirite
Velika je stvar odlučiti da se ograniči patnja zbog onoga što ne možemo da promenimo. Šta je to u vašem životu što vi ne možete da promenite? Zapišite to. Pregledajte spisak i pocepajte ga na sitne deliće ako želite. A onda osmislite neki ritual kojim ćete simbolično ispratiti napuštanje ovih izvora tuge ili stresa.

Kad god osetite da se vaš um ponovo vraća razmišljanju o ovim uzrocima stresa i bola, podsetite sebe izgovarajući glasno „Spalila sam to“ ili „To sam zakopala“. Vizualizujte taj izvor koji je nestao, završen je, uništen, bez ikakve moći nad vašim životom. Vi ste vlasnik svog života.

Krenite dalje
Napravite bilans svojih ličnih i profesionalnih veza. Koje od njih podržavaju vašu sreću, a koje je ometaju?

Odluka da krenete dalje ili da ograničite kontakte sa ljudima koji ne donose ništa pozitivno u vaš život ne mora da podrazumeva sukob ili ogorčenost. Ona samo znači da ste odlučili da u svom životu više vremena provodite sa ljudima koji vam dan čine lepim. Zapišite imena ljudi koji su dobrodošli u vašem životu.