Magazin Godine Zdravlje

Proširene vene: Zavoj nije dobra zamena za terapijske čarape

Pacijentima koji imaju problema sa proširenim venama na raspolaganju je nekoliko manje ili više uspešnih neinvazivnih metoda: terapijske elastične čarape, preventivne čarape i elastični zavoji…

Elastične čarape su prva mera lečenja proširenih vena, ali one su relativno skupe, i cena im se kreće od 2.000 dinara. Zato građani sa ovim zdravstvenim problemom pribegavaju  jeftinijoj alternativi – elastičnom zavoju.

Međutim, iako jeftiniji, elastični zavoj ima nedostatke koji dovode u pitanje njegovu efikasnost i stvarnu cenu koju na kraju plaća pacijent (novcem i zdravljem). Dr Igor Končar, vaskularni hirurg u Kliničkom centru Srbije, objašnjava za Novosti da se zavoj teže postavlja, da mu je pritisak neprecizan, i da se brzo gubi elastičnost što iziskuje nove troškove.

– Kod elastičnih čarapa postoje različiti stepeni kompresije. Stepen kompresivne bandaže određuje lekar (angiolog, dermatolog, vaskularni hirurg), dok veličinu čarapa određuje prodavac upoznat sa specifičnostima izabranog proizvoda – kaže dr Končar.

Osim terapijskih čarapa na tržištu postoje i preventivne elastične čarape, koje imaju značajno manji pritisak, a lepši dizajn pa ih bolesnici lakše prihvataju, pogotovo žene:

– Preventivne čarape ne mogu da pomognu u situacijama kada su neophodne terapijske kompresije, ali je svakako bolje nositi i preventivne čarape nego u potpunosti prekinuti terapiju – kaže dr Končar.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija