Moja Penzija Penzije

Tri stuba penzionog sistema

Reformama penzijskog osiguranja koje je doneo Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srbije, i kod nas je uveden princip penzijskog sistema koji počiva na dva (prvom i trećem) od takozvana “tri stuba”, kakav postoji i u mnogim drugim zemljama…

  • Prvi stub penzijskog osiguranja jeste obavezno državno penzijsko osiguranje koje se zasniva na principu tekućeg finansiranja. Uplaćeni doprinosi u PIO fond (na teret poslodavca i zaposlenih) isplaćuju se u vidu penzija sadašnjim penzionerima.
  • Drugi stub još uvek nije deo zvaničnog sistema u Republici Srbiji (niti je u najavi) i odnosi se samo na zaposlene – takozvane privatne penzije (na linku je analiza prednosti i mana uvođenja privatnih penzija u Srbiji). Reč je o obaveznom dopunskom privatnom penzijskom osiguranju u kome se deo obaveznih doprinosa koji idu u državno penzijski fond usmerava u privatni penzijski fond, tako da zaposleni ostvaruju pravo na dve penzije, državnu i privatnu. Dobrovoljna životna osiguranja mogu se smatrati jednim od oblika “drugog stuba”.
  • Treći stub jeste dobrovoljno penzijsko osiguranje koje mogu da koriste svi građani, bez obzira da li su zaposleni ili ne. Oni izdvajaju dodatne penzijske doprinose na lične račune koje kasnije koriste kao dodatne prihode u penziji.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija