Početna Magazin Godine Taktilna galerija muzeja Luvr za slepe i slabovide

Taktilna galerija muzeja Luvr za slepe i slabovide

Pariski muzej Luvr organizuje prezentaciju odlivaka skulptura čija je namena da slepe i slabovide osobe mogu da ih dodirnu, tj. da ih „vide“ na njima moguć način

Pariski muzej Luvr organizuje prezentaciju odlivaka skulptura šesti put otkad je 1995. godine otvoren taktilni prostor u ovom muzeju.

Taktilni prostor je obrazovna galerija na prostoru od 80 kvadratnih metara koja se nalazi u okviru prostorija Odeljenja skulpture. Tu se organizuju tematske prezentacije odlivaka skulptura čiji se orginali nalaze izloženi u ovom muzeju.

Namena ovih odlivaka jeste da slepe i slabovide osobe mogu da ih dodirnu, tj. da ih „vide“ na njima moguć način.
U taktilnom prostoru Luvra dobrodošli su i drugi – deca ili posetioci koji žele da dožive jedno umetničko delo i taktilnom percepcijom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za period 2014. – 2017. godine izabrana je tema nagih i obučenih tela. Izložba, nazvana „Vajanje tela“, sastoji se od 18 odlivaka izabranih tako da predstave raznovrsnost muzejske kolekcije skulptura, od antike do savremenog doba. Odlivci su podeljeni u četiri sekcije: Božanska nagost, Kupači, Istina i gracije, Tkanina koja otkriva i pokriva.

Oznake radova ispisane su Brajevim pismom na tri jezika.

Na fotografiji kojom je ilustrovan tekst prikazano je unutrašnje dvorište Luvra, sa čuvenom staklenom piramidom, zato smo nju izabrali za ilustraciju Sam tekst slike nema veze sa ovim tekstom.