Treći Somborski filmski festival

Treći Somborski filmski festival biće održan od 10. do 13. jula 2020. godine, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“.

Ovogodišnji koncept Festivala je isticanje savremenog domaćeg stvaralaštva, odnosno kultnih kinematografskih ostvarenja našeg podneblja. Biće prikazana i odabrana dela evropskog i svetskog filma.

Od svog osnivanja, Festival ima misiju da istakne harmonizaciju vrednosti i raznovrsne kulturne baštine Sombora u kome živi preko 20 nacija.

Trećim izdanjem festivala promoviše se i Sombor kao jedinstvena film friendly lokacija sa dugom tradicijom, jedinstvenom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom.

Na repertoaru Trećeg Somborskog filmskog festivala naći će se 11 filmova u četiri selekcije: Glavni program, VIP Kinoteka, Panorama švedskih filmova i Nostalgija.

Gost selektor programa je Ivan Karl.

Program Trećeg Somborskog filmskog festivala

U okviru predfestivalskog programa „Filmska parada“, biće prikazani animirani dečiji filmovi „Petar Pan i magična knjiga Nedođije“ (sreda, 8. jul) kao i „Cvrle: nikad ne letiš sam“ (četvrtak, 9. jul).

U glavnoj selekciji, od 10. jula, biće prikazana savremena domaća filmska ostvarenja, nastala u Srbiji, ali i kroz koprodukcije.

Selekcija „VIP Kinoteka“ posvećena je klasicima srpskog filma koji su proglašeni za kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Na Festivalu će biti prikazan izbor restauriranih ostvarenja, sačuvanih u vrhunskom kvalitetu slike i tona za buduće generacije. Ova filmska ostvarenja restaurirana su u saradnji operatera VIP sa Jugoslovenskom kinotekom.

Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije.

Selekcija „Nostalgija“ posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora.

Pored filmskih ostvarenja, posetioci Festivala moći će da uživaju i u pratećem programu. U okviru ovog programa će se održavati promocije knjiga, filmova i koncerti.

Ulaz na sve programe Trećeg Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, Dvorištu Županije i na Trgu Svetog Đorđa.

Izvor i fotografija (promo): Danas