Trampova penzija – ako je želi i ako je dobije

Donald Tramp više nije predsednik SAD. Kao i svi bivši predsednici, stekao je pravo na penziju uz određene povlastice. Međutim, Trampova penzija je pod znakom pitanja.

Donald Tramp od 21. januara 2021. godine nije više predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Kao i svi predsednici ove svetske velesile, tako i on ima pravo na penziju i određene povlastice.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ugroženo pravo na penziju

Kada je Tramp u pitanju, nije sigurno da li će on pravo na penziju ostvariti. Naime, nakon prvog opoziva koji američki Senat nije podržao, i drugi put će se glasati za opoziv Trampa. Ovog puta je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su upale na Kapitol 6. januara. Prilikom tog upada poginulo je petoro ljudi.

Procedura opoziva se nastavlja 25. januara iako Tramp već četiri dana neće biti u predsedničkoj kancelariji. Međutim, iako se suđenje neće dogoditi dok je Tramp na predsedničkoj funkciji, ono bi moglo uticati na sprečavanje da se on ponovo kandiduje za predsednika.

Takođe, ako se donese odluka o njegovom opozivu, on bi mogao da izgubi pravo na penziju. Prema zakonu, predsednici kojima je vreme na vlasti prekinuto opozivom, nemaju pravo na penziju.

Budući da se njegov predsednički mandat završio pre suđenja, presuda ga ne može ukloniti s funkcije. Dakle, ako ga Senat osudi, verovatno će biti potrebno organizovati i drugo glasanje. To drugo glasanje uklonilo bi ga s funkcije bivšeg predsednika. Na taj način, kako je objasnio Majkl Gerhart, profesor ustavnog prava na univerzitetu Severna Karolina, Donald Tramp bi izgubio pravo i na blagodati zvanja „bivšeg predsednika SAD“.

Kolika bi bila Trampova penzija?

Ukoliko ne izgubi pravo na zvanje „bivšeg predsednika“, Trampova penzija bi iznosila 221.400 dolara godišnje.

Pored penzije, imao bi pravo i na određene povlastice: putni dodaci, kancelarijski prostor, plata za osoblje… Troškovi za ove povlastice mogu premašiti i milion dolara na godišnjem nivou. Primera radi, tokom 2020. godine, na ime zakupa za kancelarijski prostor, tri bivša američka predsednika Bil Klinton, Džord V. Buš i Barak Obama dobili su po 500.000 dolara svaki.

Prema analizi Nacionalne fondacije poreskih obveznika, od 2000. godine do danas četvorici živih bivših američkih predsednika dato je ukupno 56 miliona dolara. To sve, naravno, ide na račun poreskih obveznika SAD.

Trenutno je samo sigurno da Donald Tramp nema pravo na zdravstveno osiguranje. Naime, predsednik mora da obavlja tu funkciju najmanje pet godina da bi ostvario to pravo. Pored Trampa, ni Džimi Karter (predsednik SAD 1977-1981) ne ispunjava ovaj uslov.

Nikog, međutim, ne bi začudilo da Tramp ni ne uzme penziju ako mu ne oduzmu pravo na nju. On, naime, ni dok je bio predsednik SAD za ovu funkciju nije uzimao platu. Godišnju predsedničku platu od 400.000 dolara Donald Tramp je vraćao različitim ministarstvima u vladi.

Izvor: Krstarica
Fotografija: wuestenigel via photopin (license)