SZO donirala opremu Kliničkom centru Srbije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je zaštitnu opremu Kliničkom centru Srbije (KCS). Ova organizacija, zbog pandemije koronavirusa, zemljama članicama donira opremu potrebnu za borbu protiv pošasti.

SZO je Kliničkom centru Srbije 22. januara donirala zaštitnu opremu u vrednosti od 800.000 evra. Ova oprema se sastoji od mantila, maski, skafandera, vizira… Kako se navodi, za nekoliko dana stižu i zaštitne rukavice u vrednosti od 200.000 evra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dr Marjan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji objašnjava da ta organizacija zemljama članicama više pomaže tehnički, savetima. Međutim, rešili su da u vreme pandemije doniraju i opremu neophodnu za borbu protiv koronavirusa.

„Uspeli smo da nabavimo veću količinu zaštitne opreme koja je dopremljena poslednjih nekoliko dana, manji deo još stiže. Na taj način pomažemo zdravstvenom sistemu Srbije.“

Prof. Jovica Milovanović, pomoćnik direktora KCS zahvalio se SZO što su prepoznali Klinički centra Srbije kao stub zdravstvenog sistema naše zemlje. KCS je u okviru svog sistema imao pet kovid bolnica, napomenuo je Milovanović. U ovim bolnicama lečeno je 10 odsto svih kovid pacijenata koji su bolnički lečeni u Srbiji.

„Potrošnja zaštitne opreme je ogromna u KCS i ovakva donacija nam puno znači. Mi se maksimalno trudimo da zaštitimo sve naše zaposlene i insistiramo na pravovremenoj promeni opreme“, kazao je Milovanović.

Maja Milošević, koja se u KCS brine o bezbednosti i zdravlju zaposlenih, kaže da se tokom epidemije koronavirusa trude da zaštitna oprema zaposlenih bude u skladu sa preporukama SZO.

Važno je da se u ovom trenutku sačuva zdravstveni sistem, ali i zdravstveni radnici, ustvrdio je Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja. Podsetio je da su zdravstveni radnici izneli veliki teret i dali veliki doprinos u borbi protiv koronavirusa.

Penzin podseća da je broj umrlih zdravstvenih radnika od koronavirusa znatno veći u Srbiji u odnosu na druge zemlje.

Izvor: RTS