Evropa Foto albumi

Tower Bridge, London

Londonski Tauer bridž (Tower Bridge) jedna je od atrakcija Londona i jedan od najpoznatijih mostova na svetu.

Osam godina je prošlo od 1876. kada je raspisan konkurs i 50 projekata je odbačeno pre nego što je Komitet za izgradnju izabrao jedan. Most je obložen kamenom kako ne bi narušio izgled istorijskih spomenika u blizini, ali njegovu konstrukciju čini 11.000 tona čelika.

Samo minut je bio potreban hidrauličnim mašinama da potpuno otvore strane mosta. Hidraulika je zamenjena 1976. godine.

Zamišljeno je da pešaci ne moraju da čekaju da se most spusti kako bi prešli, te su projektovane i nezavisne pešačke platforme. Međutim, kako su ih pešaci retko koristili, radije čekajući da se most spusti nego da se penju, od 1910. do 1982. godine platforme su bile potpuno zatvorene za upotrebu. Danas, ovaj prostor se nalazi u okviru stalne izložbe koja se održava u Tauer bridž kulama, a može se i iznajmiti.

Za iznajmljivanje je potrebno dosta novca, ali ne i za posmatranje podizanja ili spuštanja mosta. Smatra se za sreću prisustvovanje ovom događaju. Ako verujete u to, dovoljno je da posetite zvanični sajt Tauer bridža gde postoji raspored podizanja mosta.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija