Evropa Foto albumi

Astronomski časovnik u Pragu

Astronomski časovnik u Pragu (Pražský orloj), jedan je od najpoznatijih takvih satova, napravljen je 1410. godine na južnom zidu većnice Starog grada. 

Napravili su ga sajdžija Mikulaš iz Kardana i Jan Šindel, kasnije profesor matematike i astronomije na Karlovom univerzitetu.
Sat prikazuje i pozicije Sunca i Meseca, zatim takozvanu “šetnju apostola”, i četiri pokretne figure koje predstavljaju grešnike i smrt koja dolazi po njih kada kucne čas.
Sat je tokom vekova mnogo puta zastajao i bivao popravljen, a poslednja velika rekonstrukcija odigrala se nakon Drugog svetskog rata do 1948. godine zbog teškog oštećenja od strane nemačkih trupa koje su držale grad.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija