Početna Magazin Godine Svet Istorijski centar Briža opasan kanalima

Istorijski centar Briža opasan kanalima

Istorijski centar Briža opasan kanalima

Briž je rano izronio iz mraka srednjeg veka. Zahvaljujući, pre svega, procvatu tekstilne manufakture, grad je počeo da cveta.

Građani su bili toliko bogati da je navodno kraljica Jovana od Navare, žena francuskog kralja Filipa IV Lepog (1285-1314) prilikom posete gradu uzviknula: „Ja sam mislila da sam jedina kraljica, ali vidim da ovde imam 600 konkurenata“. Bogaćenje je pratio kulturni razvoj grada. I danas je izuzetno cenjena tzv. flandrijska škola slikarstva. Briž je oko 1500. godine imao 200.000 stanovnika, duplo više nego London.

Međutim, za razvoj grada su bile veoma bitne morske veze. Na primer, vunu za svoje tekstilne radionice Briž je uglavnom uvozio iz Engleske. Tokom XV veka u vodenom kanalu Zvinu, koji je Briž povezivao sa obalom, počinje da se taloži pesak. Uskoro je bilo nemoguće koristiti ovu žilu kucavicu grada. Trgovački centar se seli u Antverpen i grad počinje da stagnira.

U XIX veku je ponovo otkriven kao turističko mesto. I u današnje vreme, turizam je jedna od glavnih privrednih grana – oko dva miliona turista godišnje poseti grad.

Istorijski centar Briža koji privlači turiste opasan je kanalima. Početkom XX veka izgrađen je Baudevejn kanal (Boudewijnkanaal) koji grad povezuje sa lukom Zebriž. I opet su kanali doprineli procvatu Briža privlačeći turiste. Bilo je potrebno samo rešiti problem vonja koji je dolazio od njih, ali su Flandrijci to učinili konstruišući odličan odvodni sistem.

Jedna od glavnih atrakcija danas jeste polučasovna vožnja kanalima Briža.