Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Tehnologije – najbolji alat za stare dane

Tehnologije – najbolji alat za stare dane

Tehnologije – najbolji alat za stare dane

Računari i mobilni telefoni nisu komplikovaniji za korišćenje od pisaćih ili veš mašina. Zapravo – pravljeni su tako da svako njima može da upravlja.

Ako se naše (pra)bake i (pra)deke nisu plašile da počnu da voze kola, ili da uvode električnu energiju u svoje domove, ili da polete avionom, zašto bismo se mi plašili praktično jedine velike „novine“ našega doba – računara, mobilnih telefona i interneta? Nove stvari lakše usvajamo sa 20 nego sa 40, ali isto tako, lakše ih prihvatamo i sa 50 nego sa 70 godina. Zato je najbolje sebe, i naše bližnje, što pre navesti na korišćenje savremenih tehnologija.Za „digitalne emigrante“ je važno da znaju da računari i mobilni telefoni nisu komplikovaniji za korišćenje od pisaćih ili veš mašina. Zapravo, računari i savremeni telefoni i jesu pravljeni tako da svako njima može da upravlja. Jedini problem mogu biti uređaji sa ekranima na dodir i novi operativni sistemi koji rade „u više pravaca“. 

Jedina prava opasnost od korišćenja interneta leži u zaštiti Vaše privatnosti, a samim tim i bezbednosti. Na internetu ne treba ostavljati lične podatke i bilo šta što bi moglo da otkrije Vaše kretanje, mesto stanovanja, lične podatke, broj telefona, itd. I naravno, na internetu se prvenstveno treba „družiti“ sa onim ljudima sa kojima se družite i van njega.