Početna Magazin Godine Tašna ugrožava zdravlje žene

Tašna ugrožava zdravlje žene

Ženska tašna ozbiljno može da ugrozi zdravlje ukoliko njena težina prelazi deset odsto od telesne mase, a nošenje tereta na jednom ramenu povređuje leđa, menja prirodno držanje, stvara ukočenost, izaziva bolove, artritis i glavobolju.

Hafington post je razgovarao sa kiropraktičarem kako bi saznao šta može da se učini kako bi se umanjile negativne posledice nošenja tašne (vidi na linku). Naime, kada se tašna nalazi na jednoj strani tela, to znači da ruka na toj strani ne može da se njiše kako treba, dok se druga ruka više njiše.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Većina žena tašne nosi na dominantnoj strani tela, ukoliko su levoruke – nosiće torbu na levom ramenu. Međutim, ovo dovodi do toga da mišići na dominantnom ramenu postaju još veći, pa mišići u kičmi moraju da kompenzuju težinu, što dovodi do grčeva u suprotnom delu kičme i do bolova u donjem delu leđa.

Takođe, trapezni mišić (na vrhu ramena), može da se ukruti i zategne, zajedno sa mišićima koji idu od ramena do baze vrata. To izaziva ukočenost u gornjem delu leđa, ramenima i vratu. Kod pojedinih osoba može da se javi i artritis, a većina osoba dobija glavobolju jer kada se mišići ramena i vrata zgrče, to može da izazove bol u zadnjem delu lobanje koji se potom širi oko prednjeg dela.