Magazin Godine Zdravlje

Tašna ugrožava zdravlje žene

Ženska tašna ozbiljno može da ugrozi zdravlje ukoliko njena težina prelazi deset odsto od telesne mase, a nošenje tereta na jednom ramenu povređuje leđa, menja prirodno držanje, stvara ukočenost, izaziva bolove, artritis i glavobolju.

Hafington post je razgovarao sa kiropraktičarem kako bi saznao šta može da se učini kako bi se umanjile negativne posledice nošenja tašne (vidi na linku). Naime, kada se tašna nalazi na jednoj strani tela, to znači da ruka na toj strani ne može da se njiše kako treba, dok se druga ruka više njiše.

Većina žena tašne nosi na dominantnoj strani tela, ukoliko su levoruke – nosiće torbu na levom ramenu. Međutim, ovo dovodi do toga da mišići na dominantnom ramenu postaju još veći, pa mišići u kičmi moraju da kompenzuju težinu, što dovodi do grčeva u suprotnom delu kičme i do bolova u donjem delu leđa.

Takođe, trapezni mišić (na vrhu ramena), može da se ukruti i zategne, zajedno sa mišićima koji idu od ramena do baze vrata. To izaziva ukočenost u gornjem delu leđa, ramenima i vratu. Kod pojedinih osoba može da se javi i artritis, a većina osoba dobija glavobolju jer kada se mišići ramena i vrata zgrče, to može da izazove bol u zadnjem delu lobanje koji se potom širi oko prednjeg dela.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija