Početna Magazin Godine Komentar: Šta će Obamaker doneti Americi?

Komentar: Šta će Obamaker doneti Americi?

U tekstu za Politiku, Danilo Mandić, doktorant sa Harvarda, komentariše okolnosti Obamine reforme zdravstvenog sistema u SAD poznate kao Obamaker.

Mandić pre svega ističe značaj ovakve političke odluke u najvećoj krizi u toj zemlji od 1929. godine, i nameru da se počne rešavati „jedna od najdubljih patologija“ američkog društva.

On navodi da u 2009. godini čak 48 miliona Amerikanaca nije imalo zdravstveno osiguranje, a da su još desetine zbog manipulacija kompanija ostale bez pokrića kog su navodno imale. Dodatno, zdravstveni troškovi su najčešći uzroci bankrotstva u SAD – oko dva miliona godišnje (znatno više nego bankrotstava zbog hipoteka ili kreditnih kartica).

Ipak, procene su da će već 2014. godine sedam miliona novih korisnika kupiti makar propisano minimalno osiguranje. Mandić pojašnjava:

„Ograničava se mogućnost privatnih osiguranja da prikrivaju cenu usluga od onih koji je plaćaju. Primer: proizvodnja sprave za zamenu kuka košta 350 dolara. Proizvođač naplaćuje 13.000 dolara. Pacijent za to u Americi može očekivati račun od privatnog osiguranja 20.000 do 30.000 dolara..“

„Za sledećih deset godina SAD će direktno uštedeti 190 milijardi dolara, a deficit smanjiti za 300 milijardi. Tokom 2012. korisnici su uštedeli 3,4 milijarde, uključujući pola milijarde zbog eliminacije dvostrukih naplata od strane privatnih osiguravanja“.