Kvasac uskoro u prodavnicama, dezinfekciona sredstva u bolnicama

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede očekuje da će se kvasac uskoro ponovo naći u prodavnicama u Srbiji. Počinje i proizvodnja natrijum hipo-hlorida u Srbiji. Prvo će biti otpremljen kliničkim centrima i bolnicama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ubrzana proizvodnja kvasca u Srbiji

Ministar poljoprivrede Nedimović je rekao 23. marta 2020. za RTS da je sve ubrzano kada je u pitanju proizvodnja kvasca.

On će predložiti Ministarstvu trgovine da se zabrani izvoz kvasca dok sve trgovine u Srbiji ne budu snabdevene.

„Ako ga bude bilo kasnije za izvoz o tome možemo da pričamo, ali najvažnije je da tržište Srbije bude snabdeveno“, kazao je ministar.

Počela proizvodnja
dezinfekcionih sredstava

Govoreći o dezinfekcionim sredstvima koja se nisu proizvodila u Srbiji, Nedimović je kazao da su se organizovali vrlo brzo.

„Koristili smo neke, uslovno rečeno, ratne tehnike. Imamo dve mašine velikog kapaciteta u Sremskoj Mitrovici i u Novom Sadu. Krenuli smo prošle nedelje sa proizvodnjom natrijum hipo-hlorida koji je, po SZO, najbolje dezinfekciono sredstvo za podove, ravne i otvorene površine.“

Nedimović je dodao da dnevno može da se proizvede pet tona koncentrata, odnosno 50.000 litara dezinfekcionog sredstva.

„Svi klinički centri biće opremljeni svaki dan, neće imati problem sa tim“, kazao je Nedimović. Danas, 23. marta, počeće se i sa proizvodnjom 75 odsto alkohola.

Što se tiče snabdevanja dezinfekcionim sredstvima, Nedimović kaže da se to radi po prioritetima. Prvo će biti snabdeveni klinički centri, onda opšte bolnice, pa dalje.

Rad pijaca
u vreme vanrednog stanja

Pijace će biti otvorene četvrtkom, petkom i subotom. Ministar Nedimović smatra da je važno da se distribucija između proizvođača i stanovništva nesmetano obavlja.

„Trenutno, aktivnu berbu imamo samo u plasteničkoj proizvodnji“, kazao je Nedimović i dodao da tu postoje izvesni problemi. Šo se tiče druge prehrambene proizvodnje, ona funkcioniše, tvrdi ministar.

„Imamo dovoljno brašna, ulja, mleka, mesnih prerađevina, svega ima dovoljno“, rekao je ministar Nedimović.

Izvor: Politika
FotografijaMarko Nikolajević za Penzin

Kvasac izvozimo, a hleb – uvozimo: