Radno vreme kol-centara – i vikendima

Zbog povećanog interesovanja, produženo je radno vreme kol centara za pomoć osobama starijim od 65 prilikom vakcinacije – oni će raditi i vikendima. Od početka rada, 18. januara aktuelne godine, kol centri u Beogradu ostvarili su više od 26.707 poziva.

Kako je Penzin već izveštavao, kol centri za pomoć najstarijima oko vakcinacije i besplatnog prevoza do mesta imunizacije počeli su sa radom 18. januara 2021. godine. Građani koji su želeli da se vakcinišu najpre je trebalo da se prijave preko portala E-uprave ili telefonom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prvobitno radno vreme kol centara bilo je od 8 do 16 časova, sa naznakama o produžetku ako se za to ukaže potreba.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je da će od ponedeljka, 25. januara radno vreme kol centara biti produženo.

Umesto od 8 do 16 časova, kol centri će raditi od 8 do 20 časova, istakla je Stanisavljević za Tanjug.

Stanisavljević kaže da se iz dana u dan povećava interesovanje za vakcinaciju. U ponedeljak, 18. januara, 751 osoba se prijavila putem kol centara.

Broj neodlučnih građana je primetno manji od broja građana koji žele vakcinaciju, iznosi gradska sekretarka za socijalnu zaštitu. Uloga volontera nije vršenje pritiska ni na koga, već građani imaju slobodu izbora oko vakcinacije, dodaje ona.

Grad Beograd je prva lokalna samouprava koja je počela sa radom kroz ovaj sistem, kazala je Stanisavljević.

U 17 kol centara radi preko 100 volontera, a očekuje se da će broj volontera biti dupliran tokom naredne nedelje. Još jedan kol centar pri Beokomu biće otvoren 25. januara, tako da se broj kol centara penje na ukupno 18.

Savski venac kao primer

Gradska opština Savski venac beleži i po 1.000 poziva dnevno, saopštava predsednik te opštine Miloš Vidović. On naglašava da se najstariji sugrađani javljaju i posle vakcinacije, iznenađeni kvalitetom i brzinom organizacije. Opština Savski venac vrši vakcinaciju na dve lokacije: na Sajmu i Domu zdravlja u Pasterovoj. Ova centralna beogradska opština ima pet direktnih linija za pomoć najstarijima i više od 10 volontera koji rade svakog dana.

Prema rečima Vidovića, prosečni broj zahteva koje volonteri popune kao pomoć sugrađanima je 150. U toj opštini se do sada vakcinisalo više od 1.000 građana. Postoje i mobilne ekipe koje će služiti za prevoz osoba kojima je to potrebno. U tu svrhu je obezbeđeno pet volontera i tri automobila, pojasnio je Vidović.

Izvor: Tanjug