Početna Magazin Godine Društvo Svaka četvrta osoba veruje da će doživeti stotu

Svaka četvrta osoba veruje da će doživeti stotu

Svaka četvrta osoba veruje da će doživeti stotu

Istraživanje koje je sprovedeno u šest država pokazalo je da svaki četvrti ispitanik veruje da će doživeti stotu godinu. Ispitanici su bili stanovnici država: SAD, Španija, Italija, Francuska, Velika Britanija i Nemačka.

Najveći optimisti su Amerikanci – skoro svaki treći (29%) veruje da će živeti sto godina. Za njima slede mediteranske zemlje: Španija sa 27% i Italija (26%), a zatim Francuska (24%). Najmanje optimizma po pitanju dužine života iskazuju Britanci (19%) i Nemci (17%).

Doduše, ako se uzmu u obzir procene INSEE o broju stogodišnjaka u Francuskoj i ako se primene i na druge zemlje koje su učestvovale u ispitivanju, svi ispitanici se mogu nazvati optimistima. Iako će, prema ovoj proceni, 2060. godine u Francuskoj biti 13 puta više stogodišnjaka nego danas, taj broj od 200.000 najstarijih činiće u tom momentu samo 0,3% stanovništva.

Interesantno je da što su mlađi, ispitanici više veruju u svoju dugovečnost – najviše ispitanika u starosnoj grupi od 18 do 34 godine veruje u to. Sledeća starosna grupa po broju “verujućih” jeste ona najstarija – od 65 i više godina. Takođe, muškarci u većem broju u odnosu na žene smatraju da će živeti do stote. Kod ispitanika iz evropskih zemalja primećeno je da u duboku starost više veruju oni koji su zadovoljni svojim izgledom i koji sebe smatraju vitkim.

Ovo ispitivanje sprovele su agencije za ispitivanje javnog mnjenja: Harris Interactiv u SAD i Velikoj Britaniji i Ifop u ostalim državama, a rađeno je u saradnji sa Caudalie, francuskim preduzećem koje je patentiralo upotrebu resveratrola, polifenola iz crnog vina i grožđa, u kozmetičkim sredstvima, za koji postoje dokazi da pokreće regeneraciju ćelija kože.