Društvo Magazin Godine Svet

Svaka četvrta osoba veruje da će doživeti stotu

Istraživanje koje je sprovedeno u šest država pokazalo je da svaki četvrti ispitanik veruje da će doživeti stotu godinu. Ispitanici su bili stanovnici država: SAD, Španija, Italija, Francuska, Velika Britanija i Nemačka.

Najveći optimisti su Amerikanci – skoro svaki treći (29%) veruje da će živeti sto godina. Za njima slede mediteranske zemlje: Španija sa 27% i Italija (26%), a zatim Francuska (24%). Najmanje optimizma po pitanju dužine života iskazuju Britanci (19%) i Nemci (17%).

Doduše, ako se uzmu u obzir procene INSEE o broju stogodišnjaka u Francuskoj i ako se primene i na druge zemlje koje su učestvovale u ispitivanju, svi ispitanici se mogu nazvati optimistima. Iako će, prema ovoj proceni, 2060. godine u Francuskoj biti 13 puta više stogodišnjaka nego danas, taj broj od 200.000 najstarijih činiće u tom momentu samo 0,3% stanovništva.

Interesantno je da što su mlađi, ispitanici više veruju u svoju dugovečnost – najviše ispitanika u starosnoj grupi od 18 do 34 godine veruje u to. Sledeća starosna grupa po broju “verujućih” jeste ona najstarija – od 65 i više godina. Takođe, muškarci u većem broju u odnosu na žene smatraju da će živeti do stote. Kod ispitanika iz evropskih zemalja primećeno je da u duboku starost više veruju oni koji su zadovoljni svojim izgledom i koji sebe smatraju vitkim.

Ovo ispitivanje sprovele su agencije za ispitivanje javnog mnjenja: Harris Interactiv u SAD i Velikoj Britaniji i Ifop u ostalim državama, a rađeno je u saradnji sa Caudalie, francuskim preduzećem koje je patentiralo upotrebu resveratrola, polifenola iz crnog vina i grožđa, u kozmetičkim sredstvima, za koji postoje dokazi da pokreće regeneraciju ćelija kože.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija