Početna Magazin Godine Podmlađeni mišići miševa. Slede klinička ispitivanja

Podmlađeni mišići miševa. Slede klinička ispitivanja

Harvardski naučnici uspeli da, pomoću jačanja hemikalije NAD u mišićnom tkivu miševa, preokrenu proces starenja

Američki naučnici sa Harvarda došli su do uzbudljivog otkrića. Na miševima su koristili hemikaliju kako bi podmladili mišiće i tvrde da je to ekvivalent pretvaranju 60-godišnjeg mišićnog tkiva u 20-godišnje. S tom razlikom što se mišićna snaga nije popravila. Oni su identifikovali sasvim nov mehanizam starenja i onda ga preokrenuli. Istraživanje je objavio časopis Cell.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fokusirali su se na hemikaliju nazvanu NAD. Njen nivo sa godinama prirodno opada u svim ćelijama. Oni su miševima davali hemikaliju koja se pretvara u NAD i posle nedelju dana primanja ovog eliksira mladosti, mišići dvogodišnjih miševa postali su po pitanju mitohondrijske funkcije, trošenja mišića, inflamacije i otpornosti na insulin kao mišići šestomesečnih. Dr Ana Gomez sa Harvarda smatra da bi i mišićna snaga mogla biti povraćena nakon dužeg tretmana.

Međutim, ovo nikako ne bi moglo da bude kompletan lek protiv starenja. Drugi aspekti kao što su skraćivanje telomera ili oštećenje DNA ovim ne bi bili preokrenuti. Istraživačka grupa počeće klinička ispitivanja 2015. godine, ali, iako je terapija na ljudima još daleko, Gomez smatra da će moći da se koristi čak i kada je čovek veoma star samo je bitno da ne bude toliko star da je tkivo već nepovratno oštećeno.

Svetski naučnici uglavnom smatraju da je ovo otkriće značajno, ali su veoma oprezni kada je u pitanju procena kako bi moglo da deluje na ljude.