Magazin Godine Svet

Švajcarska moli građane da ne plaćaju porez jer ima previše novca

Poreske vlasti kantona Cug ukinule su povlastice za rano plaćanje poreza i zamolili građane da što je više moguće odlože plaćanje svojih poreskih obaveza, s obzirom da bi akumulacija kapitala u lokalnoj samoupravi značila oko 2,5 miliona negativnih kamata…

U Švajcarskoj su kamatne stope u bankama negativne, pa kanton Cug ne želi da akumulira gotovinu, kako bi izbegao plaćanje kamata.

Prema procenama “Financial Timesa”, Cug će na taj način uštedeti oko 2,5 miliona švajcarskih franaka godišnje.

“S obzirom da još vladaju niske kamatne stope i da bi morali da plaćaju negativnu kamatu, Kanton nema razloga da podstiče poreske obveznike na hitno plaćanje poreza… Upravo suprotno, naš je interes da obveznici poreze plaćaju što kasnije – kako bismo imali manje troškova kamata”, navodi se u saopštenju kantona Cug.

Švajcarska centralna banka krajem 2014. godine uvela je negativnu kamatnu stopu kako bi smanjila potražnju za vlastitom valutom, jer su procenili da prejaki kurs šteti ekonomiji, javlja 021.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija