Početna Magazin Godine Ekonomija Negativne kamatne stope na štednju stižu i u Srbiju

Negativne kamatne stope na štednju stižu i u Srbiju

Negativne kamatne stope na štednju stižu i u Srbiju

Kamata na štednju u pojedinim bankama već krajem godine mogla bi da bude nula, a bankari čak pominju mogućnost da štedišama naplaćuju „ležarinu“ – praksa koja se poslednjih meseci raširila u Evropi.

Blic piše da se u pojedinim bankama poslednjih mesec dana ozbiljno pripremaju da ukinu kamate na štednju, a u bankarskim krugovima čak se pominje i mogućnost uvođenja takozvane negativne stope. To bi značilo da će banke štedišama za novac naplaćivati „ležarinu“, kao u Švajcarskoj ili u Nemačkoj, gde je negativna stopa 0,1 odsto – o čemu je Penzin već pisao:

U jednoj stranoj banci u Srbiji klijentu su objasnili i da bi njegov štedni račun mogao da bude tretiran kao otvoren, poput tekućeg, za koji plaća održavanje.

– Novca imamo toliko da ne znamo šta ćemo sa njim. Problem je to što je sve manje načina da zaradimo. Danas malo ko traži veliki kredit. Imamo i dosta građana koji kasne u otplati kredita. U takvoj situaciji isplata kamate na štednju samo je nepotreban trošak – kažu u jednoj banci.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da banke nemaju emocije i da sve čine zbog profita.

– Procenili su da će kurs biti stabilan, a inflacija niska, i da građani neće povlačiti novac iz banke. Veruju i da će obaranjem kamata na štednju dodatno zaraditi, ali i napraviti prostor da smanje kamate na kredite – objašnjava Bajec za Blic.

NBS protiv banaka – U NBS upozoravaju da se bankari moraju držati detalja iz ugovora sa klijentom. – Smatramo da u uslovima našeg finansijskog sistema nije opravdano zagovarati negativne kamatne stope na štednju građana – kažu za „Blic“ u NBS.