Magazin Godine Svet

Švajcarska glasa za 2.500 franaka mesečno svakom punoletnom stanovniku

Švajcarska sprema u junu 2016. godine još jedan zanimljiv referendum: da svaki punoletni građanin dobija 2.500 franaka (oko 2.250 evra) mesečno. Ipak, kako to neretko biva u jednoj od najzrelijih demokratija sveta – nije izvesno kako će građani glasati.

Podsećamo, Švajcarska je nedavno na referendumu odbila i inicijativu za najveći minimalac na svetu od 4.000 franaka mesečno.

I levica i desnica u Švajcarskoj skeptične su prema ovoj ideji, iako je za nju sakupljeno dovoljno potpisa. U ovoj alpskoj zemlji to znači da cela država mora da glasa po bilo kom pitanju koje dobije podršku inicijalnog broja građana, i to će i učiniti 5. juna 2016. godine.

U paketu bi se glasalo i da svako dete dobija po 625 franaka (bezmalo 600 evra) svakog meseca.

Inicijativu je pokrenula grupa intelektualaca, umetnika i pisaca, sa idejom da se prekine veza između zaposlenja i prihoda, čime bi se kasnije pokazalo i u praksi da ljudi zapravo ne rade za novac, nego i iz drugih motiva.

Jedna anketa već je pokazala da bi samo dva odsto zaposlenih razmislilo da li bi nastavilo da radi ako bi već imali toliko novca svakog meseca.

Uzgred, pre koji nedelju jedan kanton u Švajcarskoj pozvao je ljude da ne plaćaju porez pre kraja godine zbog negativnih kamatnih stopa zbog kojih bi zajednička kasa izgubila oko 2,5 miliona evra.

Ipak, anete takođe pokazuju i da inicijativa za sada još nema podršku preko 50 odsto stanovnika.

Ako prođe, za ovo će Švajcarskoj biti potrebno oko 200 milijardi evra godišnje. Preko polovine te sume dolazilo bi od poreza, a ostatak bi plaćao švajcarski sistem socijalnog osiguranja, prenosi RT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija