Foto albumi Umetnost i starost

Suzana i starci, biblijska priča po viđenju žene

Slika: Suzana i starci (potražite više detalja na Penzinu)

Kleveta i ucena kažnjene, smernost i pobožnost nagrađene, ali umetnici biblijsku priču o Suzani i starcima različito čitaju…

Starozavetna priča o Suzani i starcima bila je čest motiv slikara od XVI do XVIII veka. Žena koja se kupa, junakinja iz Biblije, mogla se prikazati naga bez osude crkve.

A priča iz vremena jevrejskog vavilonskog ropstva kaže da su kod Suzaninog uglednog muža često dolazila dvojica sudija – staraca. Oni su bacili oko na lepu, mladu ženu te su se jednog dana sakrili u njenu baštu sa namerom da je ucenom nateraju da legne sa njima.

Pošto ona na to nije pristala, oklevetali su je. Tvrdnja da su je zatekli sa mladićem donosila je ovoj ženi smrtnu presudu.

Međutim, potaknut njenim vapajem, Bog se javio kroz proroka Danila. Danilo je zahtevao da se starci odvojeno ispitaju nakon čega je lako zaključeno da se radi o kleveti. Suzana, verna i pobožna žena, spasena je.

Ovde je prikazan deo slike Artemizije Đentileski „Suzana i starci“, 1610. (Artemisia Lomi Gentileschi „Susanna e i vecchioni“). Žena slikarka prikazala je ovaj događaj drugačije od svojih muških kolega. Suzana je zgrožena i prestrašena, a ne koketna i zavodljiva. Na licu žene se odražava strahota priče. „Starci“ ne izgledaju toliko odbojno, oduran je njihov gest, a ne njihova fizička pojava.

Sama slikarka Artemizija bila je žrtva silovanja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija