Foto albumi Umetnost i starost

Baka Mozes

Baka Mozes je počela da slika sa 76 godina, proslavila se, oplemenila svoj život i živela 101 godinu…

Ana Mari Robertson, poznatija kao baka Mozes (Anne Mary Robertson – Grandma Moses), rođena je u američkoj saveznoj državi Njujork 1860. godine. Odrasla je na farmi, a zatim se i udala za farmera. Rodila je desetoro dece.

Kada je ostarila, nije više mogla da radi na farmi, pa je vreme upotpunjavala vezući. Nakon smrti muža, obolela je od artritisa. Zato, umesto veza, počinje da slika. Imala je 76 godina.

Njene slike je slučajno otkrio jedan kolekcionar. Posle prve grupne izložbe, uskoro su usledile samostalne izložbe. Američki časopis „Time“ posvećuje joj naslovnu stranu.

Baka Mozes slika po sećanju i na slike prenosi osećanje zadovoljstva jednostavnim, svakodnevnim životom. Veselo, toplo naivno slikarstvo.

Iako je počela kasno da slika, dugo je uživala u slavi. Živela je 101 godinu.

Foto: AP photo


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija