Početna Magazin Godine Umetnost Bil Trejlor – svedok života poslednjih robova

Bil Trejlor – svedok života poslednjih robova

Bil Trejlor – svedok života poslednjih robova

Bil Trejlor sa 85 godina počinje da crta. Bivši rob ostavlja 1500 crteža kao svedočanstvo jednog vremena, jednog društva i snage čoveka da stvara i u najtežim uslovima.

Bil Trejlor (William Bill Traylor) rođen je kao rob 1854. na plantaži u Alabami. Podaci o najvećem delu njegovog života nepoznati su. Zna se da su, i nakon oslobađanja od ropstva, njegova porodica i on nastavili da rade na plantaži.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nakon Velike depresije, osamdesetpetogodišnji Bil seli se u Montogomeri. Sam je, nezaposlen i beskućnik. Tada počinje da crta koristeći materijal koji bi našao.

Čarls Šenon, slikar, kupuje neke Bilove crteže. Zahvaljujući njemu bile su organizovane i izložbe ali Bil Trejlor na njima ništa nije prodao.  Nakon II svetskog rata, ponovo živi kao beskućnik. Umro je 1949. godine.

Tokom sedamdesetih, Amerika počinje da otkriva i ceni dela ovog samoukog umetnika. Prefinjen osećaj za prostor, uprošćene figure i način na koji koristi boju deluju modernistički. Njegovi radovi su deo kolekcije Metropolitena i Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.