Foto albumi Umetnost i starost

Bil Trejlor – svedok života poslednjih robova

Bil Trejlor sa 85 godina počinje da crta. Bivši rob ostavlja 1500 crteža kao svedočanstvo jednog vremena, jednog društva i snage čoveka da stvara i u najtežim uslovima.

Bil Trejlor (William Bill Traylor) rođen je kao rob 1854. na plantaži u Alabami. Podaci o najvećem delu njegovog života nepoznati su. Zna se da su, i nakon oslobađanja od ropstva, njegova porodica i on nastavili da rade na plantaži.

Nakon Velike depresije, osamdesetpetogodišnji Bil seli se u Montogomeri. Sam je, nezaposlen i beskućnik. Tada počinje da crta koristeći materijal koji bi našao.

Čarls Šenon, slikar, kupuje neke Bilove crteže. Zahvaljujući njemu bile su organizovane i izložbe ali Bil Trejlor na njima ništa nije prodao.  Nakon II svetskog rata, ponovo živi kao beskućnik. Umro je 1949. godine.

Tokom sedamdesetih, Amerika počinje da otkriva i ceni dela ovog samoukog umetnika. Prefinjen osećaj za prostor, uprošćene figure i način na koji koristi boju deluju modernistički. Njegovi radovi su deo kolekcije Metropolitena i Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija