Početna Magazin Godine SubTropolis: Oni rade u rudniku, ali… (foto galerija)

SubTropolis: Oni rade u rudniku, ali… (foto galerija)

SubTropolis: Oni rade u rudniku, ali… (foto galerija)

SubTropolis, industrijski park kod Kanzas Sitija, SAD, nalazi se u napuštenom rudniku i prostire se na površini od 140 fudbalskih terena. U njemu svakodnevno radi preko 1.000 ljudi u nekoliko kompanija koje ovde vode svoje biznise.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izvor – tekst i fotografije: Blumberg

SubTropolis, čita se „Sabtropolis„, može se prevesti kao „grad pod zemljom“, „podzemni metropolis“ (sub – ispod, polis – grad), a donekle i liči na podzemlje Metropolisa iz istoimenog filma Frica Langa. On čini čak desetinu poslovnih površina koje su u ponudi u Kanzas Sitiju a vodi ga kompanija Hunt Midwest.

Razmere i unutrašnja organizacija starog rudnika omogućava direktan pristup kamionima bez potrebe za korišćenjem liftova (kamion se vidi kako nestaje u hodnicima na fotografiji iznad).

subtropolis posta posiljke

SubTropolis je otvoren 1964. godine, a prve biznise je privukao nižim troškovima za energiju i jeftinim kirijama. Prostor je usečen u 270 miliona godina stare krečnjačke stene, šest puta jače od betona, koje održavaju nisku vlažnost vazduha i konstantnu temperaturu od 20°C tako da nema potrebe ni za zagrevanjem ni za hlađenjem.

Cena prostora je oko 24 dolara po metru kvadratnom, to jest, tek oko polovine cene koju biste morali da platite u istom delu Amerike, samo na površini.

Prostor ukupne površine od 557.000 kvadratnih metara zauzima 51 kompanija, i to sasvim različitih kompanija: prerada hrane, skladištenje namirnica, logistički centar za pošiljke državne pošte (foto gore), data-centri i IT kompanije koje pružaju usluge korišćenja servisa na serverskom „oblaku“, arhive poreske službe, proizvođači ambalaže, magacini kafe, proizvođači mobilnih rampi za Fordove kamionete, aumehaničarske radnje koje rade specijalizovana unapređenja na vozilima, itd.

subtropolis filmska arhiva

Tu su čak i filmske arhive, pa se ovde čuva i original filma Čarobnjak iz Oza (eto malo lokal-patriotizma – devojčicu Doroti tornado je odveo u Oz upravo iz Kanzasa).

Međutim, ima još mnogo prostora u SubTropolisu – preko 740.000 kvadratnih metara još čeka na uređenje i nove biznise. Radi ilustracije – to je 10 puta veći prostor od onog koji pruža najviša zgrada u Kanzas Sitiju.

Visina etaža je oko pet metara, a dužina saobraćajnica od preko 11 kilometara dovoljna je da se ovde već 33 godine održavaju i trke srednjeprugaša na 5 i 10 kilometara.

subtropolis trka atletika staza

foto iznad: Acuus.org