Magazin Godine Porodica Zdravlje

Uskoro: Deca sa troje bioloških roditelja

Predstavnici Donjeg doma britanskog parlamenta 4. februara 2015. godine izglasali su zakon po kom je dozvoljeno začeće beba sa tri različita DNK, odnosno DNK dve žene i muškarca, kako bi se izbegao prenos genetske bolesti.

Time je Velika Britanija faktički postala prva zemlja u svetu koja je legalizovala ovaj medicinski postupak, čiji je cilj da se izbegne prenošenje potencijalno smrtonosnih bolesti.

Zakon, za koji su glasala 382 poslanika, a 128 bilo protiv, treba još da bude usvojen u Gornjem domu, Domu lordova, mada se njegovo izjašnjavanje, predviđeno 23. februara 2015, smatra pukom formalnošću.

Žene, koje bi želele da se podvrgnu tretmanu začeća po ovom zakonu, moraće prethodno da zatraže dozvolu britanske agencije za bioetiku – Agencije za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA).

Procedura podrazumeva da se modifikovana DNK in vitro metodom kombinuje sa DNK dvoje roditelja, čije su mitohondrije zdrave. Očekuje se da prve bebe, začete kombinacijom DNK dve žene i muškarca, budu rođene već u jesen 2016. godine.

U Velikoj Britaniji se svake godine rodi oko 125 beba sa mitohondrijalnom disfunkcijom koja se prenosi preko majke.

Mitohondrije su ćelijske organele prisutne u ćelijama koje pretvaraju glukozu u energetsku molekulu. U slučaju mutacije, dovode do energetskog deficita za organizam i izazivaju teške degenerativne bolesti, kao što su dijabetes i miopatija.

Novi zakon, za koji njegovi zagovornici ističu da predstavlja značajan napredak, nije, međutim, naišao na opšte odobravanje ni u naučnoj zajednici, ni u društvu. Protivnici smatraju da ide previše daleko u smislu genetske modifikacije i da otvara Pandorinu kutiju selektivnog začeća, javlja Tanjug a prenosi 021.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija