Početna Magazin Godine Što kaže Bajaga – Tišina #izbori2014

Što kaže Bajaga – Tišina #izbori2014

Što kaže Bajaga – Tišina #izbori2014

Tišina se, po Zakonu o izboru narodnih poslanika, odnosi na sva sredstva javnog informisanja uključujući i internet. Na sreću, slušanje muzike je dozvoljeno…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
U ponoć, 14. marta 2014. počinje još jedna predizborna tišina u Srbiji. Trajaće dok je neko ne prekrši, ali trebalo bi da traje do 16. marta u 20 sati. Tišina se, po Zakonu o izboru narodnih poslanika, odnosi na sva sredstva javnog informisanja uključujući i internet. Tokom Tišine zabranjeni su: izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Elektronskim medijima biće zabranjeno da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznose procene rezultata izbora, a zabranjeno je i oglašavanje izbornih lista u oglasnim porukama, objavljivanje njihovih oznaka, slogana, imena, lika, glasa, ličnih svojstava kandidata, SMS poruka, anketa, telefonskih uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznosti na izbore. U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave se mogu objavljivti tek po okončanju izborne tišine.

Nije zabranjeno i, na primer, slušanje muzike. Bajaga, izvoli…